Volledig scherm
EHBO oefening als tegenprestatie in Geldrop © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

EHBO als tegenprestatie voor uitkering in Geldrop-Mierlo

GELDROP-MIERLO - Om de EHBO aan meer vrijwilligers te helpen, startte in Geldrop-Mierlo vorig jaar een pilot met het inzetten van scholieren en mensen met een uitkering. De eerste lichting doet deze week zijn EHBO-examen.

Welzijnsorganisatie LEV-groep in Geldrop-Mierlo kwam vorig jaar zomer met het idee. De gemeente betaalt de proef.

De LEV-groep hoopt dat het mes aan meerdere kanten snijdt. Zo past het vrijwilligerswerk binnen de Participatiewet waarbij van mensen met een uitkering een tegenprestatie gevraagd wordt, scholieren kunnen de EHBO gebruiken als maatschappelijke stage en de EHBO zelf hoopt er nieuwe vrijwilligers aan over te houden.

Dat laatste is hard nodig want het aantal EHBO'ers neemt in rap tempo af. Op steeds meer plekken levert dat problemen op omdat de aanwezigheid van EHBO'ers vaak een verplichting is bij evenementen.

21 mensen volgen inmiddels in het kader van de pilot een cursus. Negen in Mierlo en twaalf in Geldrop. Acht cursisten zijn leerlingen van het Strabrecht College in Geldrop, de rest doet mee als tegenprestatie voor hun uitkering. Onder hen ook enkele vluchtelingen.

Als het goed is krijgen de eerste cursisten deze week hun EHBO-diploma. Ze kunnen dan ingezet worden tijdens evenementen, maar worden in het begin natuurlijk wel, -net als alle andere kersverse EHBO'ers - begeleid door ervaren vrijwilligers.

Geldrop e.o.