Volledig scherm
© Thinkstock

Extra onderzoek naar korrels kunstgrasvelden Geldrop-Mierlo

GELDROP-MIERLO - Misschien moet er acuut een verbod komen op het spelen van voetbalwedstrijden op kunstgrasvelden. Dat stelde de VVD-fractie in de gemeenteraad van Geldrop-Mierlo dinsdag voor.

De partij kwam met de suggestie na een inspraakreactie van Esther Cappers uit Mierlo. Zij maakt zich grote zorgen over het feit dat haar zoon bij voetbalclub Mifano op kunstgras met de omstreden, want mogelijk giftige rubberkorrels, speelt.

Bovendien heeft Studio040 onlangs laten onderzoeken hoe het zit met de korrels op het Cruyff Court in Geldrop. Het Duitse onderzoeksbureau TüV concludeerde dat het inderdaad gaat om de omstreden en mogelijk kankerverwekkende korrels van autobanden.

De VVD kreeg in de raad echter de handen niet op elkaar voor een spelverbod. De meeste partijen vinden het daar veel te vroeg voor en willen het landelijke onderzoek van het RIVM afwachten.

Wel stemde de raad in met het idee van Esther Cappers om mee te doen aan onderzoek via de Nederlandse autobranche. Clubs kunnen via die branche kosteloos laten onderzoeken wat er op hun velden ligt. De fracties twijfelen wel aan de onafhankelijkheid van dat onderzoek. "Want het is toch een beetje 'wij van Wc-eend adviseren Wc-eend", aldus Frans Stravers. Maar, zo redeneert de raad, baat het niet, dan schaadt het niet.

Geldrop e.o.