Volledig scherm
© fotopersburo Bert Jansen

Fietsrecreant moet pink missen na ongeval in Mierlo

VIDEOEINDHOVEN/MIERLO - Een pink eraf, polsen open tot op het bot en een hersenschudding. Het eindresultaat van een donderdagmiddag recreatief wielrennen voor een Eindhovenaar. Een automobilist reed de veertiger en drie fietsvrienden gistermiddag aan in het buitengebied van Mierlo. 

De drie 65-plussers liepen gebroken ribben, bekken en sleutelbeen op. Voor de Eindhovenaar werd medische hulp per traumahelikopter ingevlogen. Hij ligt inmiddels in een Nijmeegs ziekenhuis en maakt het naar omstandigheden 'redelijk tot goed', vertelt fietsmaat Fred Strauven van fietsgroep Rondje Laar. De drie andere gewonden - een Eindhovenaar en twee Geldroppenaren - zijn naar ziekenhuizen in de buurt gebracht. Zeker twee van hen zijn inmiddels weer thuis. ,,De oorzaak van het ongeluk is niet helemaal duidelijk", zegt Strauven.

Hij was er zelf bij. Misschien namen zij de bocht iets te krap of de automobilist juist iets te ruim. ,,Misschien is zijn spiegel geraakt. Het ging zo vlug." Er gebeurt wel vaker wat. Maar niet zo heftig. De fietsvrienden die al meer dan 25 jaar samen door de regio toeren zijn behoorlijk onder de indruk van het voorval. Ze fietsen daar al duizend keer. 

Niet zonder risico's
Omdat wielrennen op de weg niet zonder risico's is, hebben ze een vaste route. Helemaal afgestemd op veiligheid, aldus Strauven. ,,We steken bijna geen wegen over en gebruiken geen fietspaden. De route loopt zoveel mogelijk in het buitengebied." Op Facebook meldde hij dat de fietsers beter over de grootte van de groep moeten nadenken. Hij had het er gisteren net voor het ongeluk nog over, fietsend in hun mini-peloton. ,,We zijn van drie groepen naar één groep gegroeid. Het is te groot. Niet meer leuk." Maar ook in kleinere groepen kan het misgaan, merkte Strauven. Gisteren was de groep die in botsing kwam met de auto juist opgesplitst. Ze vertrokken met ruim twintig en waren tijdens het ongeval nog maar met tien man. Over de eeuwige veiligheidsdiscussie tussen automobilisten en recreanten op de fiets is hij duidelijk: ,,Beiden zijn wel eens fout."

Verkeersspecialisten van de politie kwamen donderdag ter plaatse en hebben de zaak nog in onderzoek.

Geldrop e.o.