Volledig scherm
© Thinkstock

Financiële meevallers Geldrop-Mierlo, lasten wel iets omhoog

GELDROP-MIERLO - Een opgetogen wethouder Marc Jeucken (CDA, financiën) maandagavond in Geldrop-Mierlo want het gaat zijn gemeente momenteel financieel redelijk voor de wind. Voor het eerst in jaren is de begroting niet alleen komend jaar sluitend, maar ook voor de 3 jaren daarna.

Onder andere de jaarlijkse uitkering van het Rijk draagt daar aan bij. Die is hoger dan verwacht.

Maar financiële meevallers of niet, de lasten voor de burger gaan in 2017 wel ietsjes omhoog. Met een tientje op jaarbasis voor een gemiddeld gezin om precies te zijn. Dat bleek maandag tijdens de presentatie van de gemeentelijke begroting.

Afvalstoffenheffing
Die lastenstijging komt mede voort uit een besluit van de gemeenteraad vorig jaar. Omdat de financiële situatie toen iets minder rooskleurig was, besloot de raad om de ozb niet alleen in 2016 maar ook in 2017 te verhogen. Het college van burgemeester en wethouder stelt nu voor om daar aan vast te houden. Ook de afvalstoffenheffing gaat iets omhoog. Dat komt omdat het reinigen van straten tegenwoordig betaald wordt uit het afvalbudget.

Maar vooral positief nieuws dus en dat betekent dat er ineens ruimte is voor de uitvoer van plannen die eerder geschrapt werden. Een verbouwing van sociaal cultureel centrum Hofdael bijvoorbeeld, en energiebesparende maatregelen bij onder andere gemeentehuis, sporthallen en gemeenschapshuizen en de aanpak van het fietspad bij de Oudvensestraat in Mierlo.

De begroting wordt op 7 november door de gemeenteraad behandeld.

Lees dinsdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

Geldrop e.o.