Volledig scherm
Berry Link, burgemeester van Geldrop-Mierlo © Ton van de Meulenhof

Geldrop-Mierlo tegen fusie Nuenen-Eindhoven

GELDROP - MIERLO - Het plan om Nuenen met Eindhoven te laten fuseren is slecht nieuws voor Geldrop-Mierlo en Son en Breugel. Het zit hun samenwerkingsverband  met Nuenen in de weg. 

Dat is de strekking van een brief van B en W van Geldrop-Mierlo aan de provincie. Eerder liet het college van Son en Breugel ook al weten een dergelijke brief te zullen schrijven.  

Uitgenodigd

Als betrokken buurgemeenten waren Geldrop-Mierlo en Son en Breugel door de provincie uitgenodigd voor 11 juli te reageren op de fusieplannen.  Als het aan de provincie ligt, worden Eindhoven en Nuenen op 1 januari 2021 samengevoegd. De zienswijzen van Eindhoven en Nuenen op het fusieplan worden daar nog in de gemeenteraden besproken. 

Het is voor het eerst dat Geldrop-Mierlo komt met een formeel standpunt.  Burgemeester Berry Link zegt: ,,We willen de ambtelijke samenwerking met Nuenen graag voortzetten. Als Nuenen bij bij Eindhoven komt, kan dat niet meer". 

Dommelvallei

Link doelt op het samenwerkingsverband Dommelvallei. Een club ambtenaren werkt vanuit het oude gemeentehuis van Mierlo voor de drie gemeenten die hierbij zijn aangesloten: naast Geldrop-Mierlo zijn dat Son en Breugel en Nuenen. Voor Son en Breugel en Nuenen werken ze op het vlak van dienstverlening (inwoners die de gemeente bellen, komen in eerste instantie bij de Dommelvallei-ambtenaren terecht) en sociale zaken (onder meer uitkeringen). Voor alle drie de gemeenten verzorgen ze personeelszaken, financiën en ICT. 

Kwetsbaar

Link wijst er op dat de samenwerking vooral van belang is voor de twee kleinere gemeenten. ,,In Geldrop-Mierlo met zijn 40.000 inwoners hadden we meerdere personeelsfunctionarissen. Als er dan één ziek is, hoeft dat niet direct gevolgen te hebben.  Een kleinere gemeente is veel kwetsbaarder". Toch is er Geldrop-Mierlo ook veel aan gelegen de samenwerking in stand te houden. Omdat die ook voor de kwaliteit van het werk van belang is: ,,Voor de kennisoverdracht en inspiratie bijvoorbeeld", zegt Link. 

De Geldrop-Mierlose burgemeester maakt van de gelegenheid gebruik er op te wijzen dat zijn gemeente op zich generlei wijze betrokken is bij wat voor fusieplan dan ook. ,,Wij zijn krachtig genoeg om zelfstandig te blijven. Dat heeft Commissaris van de Koningin Van den Donk onlangs bij zijn bezoek aan Geldrop-Mierlo nog bevestigd."

Robuuster

Hoewel het formele fusiebesluit nog niet genomen is en de bezwaarprocedure nog loopt, zijn de Dommelvallei-partners  toch vast op zoek naar mogelijkheden het samenwerkingsverband 'robuuster' te maken. Bijvoorbeeld door nog een gemeente te laten aanhaken zodat het eventuele vertrek van Nuenen niet het einde van de Dommelvallei hoeft te betekenen. 

I