Volledig scherm
Wethouder Hans van de Laar (rechtsonder) bij de presentatie van de gemeentebegroting 2019 van Geldrop-Mierlo © corrie de leeuw

Geldrop-Mierlo tijdelijk in het rood, maar ozb niet omhoog

GELDROP-MIERLO - Liever 2 jaar in het rood dan bezuinigen. Dat is de boodschap van het Geldrop-Mierlose college van B en W. Dat kiest er voor om de komende 2 jaar het begrotingstekort te dichten met geld uit de gemeentelijke spaarpot en tóch nieuwe plannen te maken en uit te voeren. 

Geldrop-Mierlo is een financieel gezonde gemeente. Een tijdelijk tekort op de gemeentebegroting is daarom geen ramp. Bovendien gaat het goed met de economie. ,,Dit is niet de tijd om te komen met een bezuinigingsoperatie", zei financiën-wethouder Hans van de Laar (Dorpspartij Mierlo) maandagavond bij het aanbieden van de Geldrop-Mierlose begroting voor 2019. Het nieuwe college met behalve Van de Laar wethouders van GroenLinks, Democratische Groepering Geldrop en CDA vindt zichzelf bovendien te ambitieus om nu plannen te laten liggen. ,,We willen nu doorpakken op onze ambities", aldus Van de Laar. 

Luisteren

En een van die ambities is dat die ambities zo breed mogelijk gedragen moeten worden. Meer dan ooit tevoren wil het gemeentebestuur luisteren naar wat mensen uit Geldrop en Mierlo willen. Dat betekent onder meer dat er ambtenaren bij moeten komen om dat te inventariseren. Vast staat in  ieder geval dat de gemeentelijke dienstverlening beter moet. Bijvoorbeeld door nieuwe rijbewijzen thuis te bezorgen. Ook moet er meer gehandhaafd worden, zodat er eindelijk zichtbaar minder zwerfafval is. En per wijk -soms zelfs per straat- moeten er in overleg met bewoners plannen op maat komen waardoor het er prettiger en veiliger wordt. 

Dikke vinger

Maar 'breed gedragen' slaat ook op de politiek. De huidige coalitie houdt vast aan de belofte dat in Geldrop-Mierlo de oppositie een dikke vinger in de pap krijgt. In het recente verleden veroorzaakte het coalitie-politiek bedrijven in de achterkamertjes een vette crisis in de lokale politiek en dat is men nog niet vergeten.

Stempel

De aanwezigheid van GroenLinks in de coalitie drukt een stempel op de plannenmakerij. Zo kondigde wethouder Rob van Otterdijk van deze partij een verdubbeling van de duurzaamheidsambitie van zijn gemeente aan. Overigens zei hij er ook eerlijk bij dat het met het huidige milieu-ambitieniveau van Nederland (onderaan bungelend in Europa) en Geldrop (onderaan bungelend in Nederland) ook droevig gesteld is. 

Goedkoopst

Waarbij Geldrop-Mierlo ook onderaan bungelt: de hoogte van de ozb-tarieven. In onze regio is de gemeente de aller goedkoopste. In Nederland staat Geldrop op plek 29 van goedkope gemeenten. In de toekomst zit daar dan ook best nog ruimte om de inkomsten te vergroten. Maar nu nog niet, zo beloofde Van de Laar. ,,En als we de ozb later wel verhogen, dan ook alleen als we iets met dat geld iets doen dat ten goede komt aan de burgers."

Evenwicht

Dat Geldrop-Mierlo vol vertrouwen in het rood durft te staan (in 2019 ruim 9 ton, in 2020 ruim 4 ton op een totale begroting van 100 miljoen euro) heeft veel te maken met de positie van het gemeentelijke Grondbedrijf. Die is in weinig gemeenten zo gunstig als hier. Dat komt onder meer doordat er nog veel grond te ontwikkelen en verkopen is. Bijvoorbeeld in Luchen in Mierlo. Uit de meerjarenbegroting blijkt dat er met ingang van 2021 al geen reserve-geld meer nodig is om de financiële balans in evenwicht te brengen.

Op de maandagen 5 en 12 november zijn de openbare politieke debatten over de begroting. Steeds om 19.30 uur in Hofdael.