Volledig scherm
© Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Geldrop-Mierlo vervangt rubberkorrels op kunstgrasvelden

GELDROP-MIERLO - Goede onderzoeksresultaten of niet, de Geldropse wethouder Miranda Verdouw (SP) blijft bij haar standpunt. De rubberkorrels van alle zes de kunstgrasvelden in de gemeente Geldrop-Mierlo worden binnen afzienbare tijd vervangen.

Maandagavond nam de gemeenteraad dat besluit via een motie op initiatief van de lokale VVD. In februari moet er een concreet plan liggen. Waarschijnlijk is het Cruyff Court aan het St. Jozefplein in Geldrop als eerste aan de beurt, omdat het een openbare speelplek is.

Synthetisch
De operatie gaat een flinke duit kosten. Misschien wel anderhalf miljoen. Dat komt onder andere omdat Verdouw het rubber liever niet vervangt door korrels van kurk. "Die gaan rotten en moet je elk jaar aanvullen." Verdouw ziet meer in synthetische korrels. Die zijn onderhoudsvriendelijker, maar wel duurder.

Valkenswaard
Het langverwachte onderzoeksrapport van het RIVM kan niet alle clubs in de regio overtuigen. Voorzitter Jacques van Gerven van SV Valkenswaard plaatst grote vraagtekens. In oktober deed de club zijn kunstgrasveld direct in de ban. Woensdagavond besluit het hoofdbestuur of het veld al dan niet opnieuw in gebruik wordt genomen. De club heeft zelf onderzoek laten doen naar zijn veld. Dat bracht onder meer een hoge concentratie benzeen aan het licht. Van Gerven: "De rubberkorrels hoeven niet te voldoen aan de normen voor consumentenproducten. Maar een stoeptegel in een speeltuin van het zelfde materiaal valt daar wél onder. Dat is natuurlijk heel erg raar. En ik wil per se geen sceptische betweter zijn, maar we hebben wél een grote verantwoordelijkheid naar onze leden en vooral de kinderen."

Nuenen
Ook RKSV Nuenen stopte 'vanaf dag 1' met het gebruik van zijn kunstgrasveld. Na enkele weken werd het vrijgegeven, maar alleen voor de senioren. Voorzitter Henry van Vlerken is blij met de winterstop. "Dat geeft ons tijd om over deze zaak na te denken. Wij willen eerst het RIVM-rapport goed bestuderen en wachten ook de uitkomsten van het onderzoek af dat we zelf hebben geïnitieerd. Binnen enkele weken hebben we onze eigen korrels in beeld."

VV de Valk neemt zijn kunstgrasveld wél weer in gebruik, zegt voorzitter Martin Westerhuis. Wel wil hij nog overleggen met de andere clubs in Valkenswaard en horen wat de gemeente ervan vindt. "Want er blijft nog wat onduidelijkheid bestaan, óók na dit rapport."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement