Geldrop-Mierlo wil makelaar voor cultuur
GELDROP-MIERLO - Als culturele instellingen en initiatieven beter samenwerken, kan Geldrop-Mierlo veel meer (culturele) waar voor zijn geld krijgen. Een cultuurmakelaar moet daarvoor zorgen.
Soms doen twee culturele instellingen of initiatieven (deels) hetzelfde, soms doen ze dingen die in elkaars verlengde liggen. En meestal weten ze dat helemaal niet van van elkaar. Hadden ze dat wel geweten, dan hadden ze de taken beter kunnen verdelen en ook nog eens elkaar kunnen versterken. Mensen in Geldrop en Mierlo zouden dan kunnen profiteren van een rijker cultuuraanbod terwijl het gemeentelijk cultuurbudget niet omhoog hoeft. Een cultuurmakelaar zou hierin een belangrijke rol kunnen spelen.
Dit bleek tijdens een overleg met alle organisaties die in Geldrop-Mierlo cultuursubsidie ontvangen en met geïnteresseerde inwoners. De conclusies van dat overleg (dat in oktober plaatsvond met zo'n vijftig deelnemers) werden onderdeel van het nieuwe cultuurbeleidsplan. Dat plan wordt door wethouder Miranda Verdouw dinsdag voorgelegd aan de politiek (in de openbare vergadering vanaf 19.30 uur in Hofdael).
Meer profijt
Wat wethouder Verdouw betreft zet de gemeente tot 2021 jaarlijks 60.000 euro voor een cultuurmakelaar opzij. Dat is deels voor salaris (0,6 baan) en deels voor het organiseren van activiteiten. Voor één activiteit krijgt de makelaar al een opdracht mee: en dat is jaarlijks een of twee keer zo'n bijeenkomst organiseren waar het hele 'veld' met elkaar in gesprek gaat over de waarde van cultuur en onderlinge samenwerking. "Zodat we meer profijt hebben voor hetzelfde geld", zegt Miranda Verdouw.
Streepje voor
In het cultuurplan dat de politiek nog moet vaststellen staat ook dat Geldrop-Mierlo meer lijn moet brengen in het cultuuraanbod. Het textiel-thema 'Verweven' moet leidend zijn. En er moet meer aandacht komen voor historisch erfgoed. Voorbeelden zijn de molens, het Brigida-carillon, stichting de Tandeloze Tijd en het Kasteel Geldrop. Ook hebben kleine initiatieven waarbij cultuur ingezet wordt in buurten een streepje voor bij de subsidieverdeling.
Het cultuurbudget van de gemeente Geldrop-Mierlo is jaarlijks 2,8 miljoen euro. Dat is inclusief de 7,7 ton voor de bibliotheek. Met de politiek is al afgesproken dat dit budget tot 2020 zo blijft. De totale gemeentebegroting is 100 miljoen euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Geldrop-Mierlo onderzoekt 'zolderkunst'
GELDROP-MIERLO - Hoeveel kunstwerken bezit de gemeente Geldrop-Mierlo? Waar zijn die allemaal? En moet de gemeente ze allemaal houden? Een onderzoek volgt. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer