Volledig scherm
PREMIUM
Ad Verhappen, organisator van de dodenherdenking op het Brits Ereveld in Mierlo en Hanna Geervliet die daar voor het eerst in het openbaar over haar verleden zal vertellen. © corrie de leeuw

Geldropse Hanna (78) werd als Joods kleutertje weggesleept voor de poorten van de hel

MIERLO - Ze was een Joods kleutertje en stond met andere kindjes in de rij voor transport naar Westerbork. Toen nam dokter Walter Süskind haar bij de hand en haalde haar letterlijk weg voor de poorten van de hel. Hanna Geervliet is nu 78. Ze woont al veertig jaar in Geldrop en spreekt vrijdag bij de dodenherdenking op het Brits Ereveld in Mierlo voor het eerst in het openbaar over haar leven. 

Het is nog maar anderhalf jaar geleden dat Hanna Geervliet-van der Velde met haar zoon Philip de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam binnenliep. Het gebouw is nu een Tweede Wereldoorlog-monument ter nagedachtenis aan de vanuit Amsterdam gedeporteerde Joden. Op een wand staan alle familienamen. ,,Ik wou de namen van mijn ouders zien", zegt de 78-jarige Geldropse, enig kind van Philip van der Velde, vermoord in Sobibor op 4 juni 1943, en Vrouwtje van der Velde-du Bruin, vermoord in Auschwitz op 3 december 1942. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement