Volledig scherm
Mierlo van boven met rechtsonder de veelbesproken Lidl en bovenin het eerste deel van de wijk Luchen. © Ronald Otter

Groot bouwproject Luchen in Mierlo, nog 300 huizen te gaan

MIERLO - Het grootste woningbouwproject in de geschiedenis van Mierlo komt bijna in de laatste fase. Als alle procedures doorlopen zijn, kunnen de graafmachines na de zomer van 2019 aanrukken. Uiteindelijk zullen er zo'n vijftienhonderd mensen in Luchen wonen.

Luchen, het nieuwbouwwoongebied tussen de kom van Mierlo en het Eindhovensch Kanaal, is inmiddels over de helft. Tot nu toe zijn er (in fases 1 en 2) meer dan vierhonderd woningen gebouwd.

Tijd om een stap verder te gaan. En dat is precies wat de gemeente Geldrop-Mierlo aan het doen is. Deze maand buigt het college van B en W zich over de volgende fase van het nieuwbouwplan. Onder meer de verkaveling van 70 percelen in het gebied aan de 'Geldropse kant' van de Burgemeester Termeerstraat wordt dan vastgelegd. Vervolgens wordt dat verder uitgewerkt.

CPO

Dan gaat het bijvoorbeeld over de ligging van de straten, het specifieke aantal huur-, koop-, senioren- en CPO-woningen, en de waterberging. Bij collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) zijn toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever voor hun eigen project. Er hebben zich al groepjes bewoners aangemeld.

Er is al met de politiek afgesproken dat 30 procent van de woningen sociale koop of huur wordt. Daarnaast komen er in ieder geval vijftien woningen die vallen in de categorie middeldure huurwoningen (700-1000 euro per maand). In 2020 moet dit deel van Luchen klaar zijn. De verwachting is dat met de bouw gestart kan worden over iets minder dan een jaar. Tegen die tijd moet ook een nieuwe fietsbrug, achter recreatieterrein/camping 't Wolfsven klaar zijn. Het is een belangrijke schakel in de fietsverbinding tussen de Strabrechtse Heide en Gulbergen/Dierenrijk.

Behoefte

Het laatste stuk Luchen (aan de andere kant van de Burgemeester Termeerstraat) volgt daarna: honderdveertig huizen. Opnieuw een mix van alle woningtypen. Wethouder Marc Jeucken (CDA, bouwen en wonen): ,,In principe kan alles. We willen bouwen voor de behoefte van mensen in onze gemeente. Dus niet per se voor de commercieel aantrekkelijke markt. Dat is het voordeel als je als gemeente aan de knoppen zit. Dat je niet overgeleverd bent aan projectontwikkelaars."

De laatste nieuwbouwstraten kregen allemaal vlindernamen. In de wijk zijn twee speelterreinen gepland. Over de inrichting is advies ingewonnen bij de kinderen die in de omgeving wonen. Het eerste terrein aan de Atalanta is klaar. Over het tweede, aan de Kleine Vos, heeft de gemeente vorige week kinder- en pappa en mamma-advies ingewonnen.

Meer informatie op de website.