Groot drugsonderzoek in Brabant: vier verdachten uit Geldrop opgepakt

VIDEOGELDROP – De politie hield woensdagochtend rond 06.00 uur vijf verdachten aan in verband met een onderzoek naar de handel in chemicaliën en verdovende middelen. Vier verdachte mannen van 57, 52, 41 en 28 jaar komen uit Geldrop. De vijfde verdachte (27) woont in Venlo.

De invallen vonden onder meer plaats op vier adressen in de Fleskensstraat en de Ter Borghstraat, gelegen in de Geldropse wijk Braakhuizen-Zuid. Huizen en voertuigen werden doorzocht. In beide straten zijn twee personen aangehouden. Drie mannen zijn vermoedelijk familieleden van elkaar, de vierde verdachte zou een zakencompagnon zijn

Tijdens de doorzoekingen op uiteindelijk vijftien locaties trof de politie ruim tienduizend liter chemicaliën aan en diverse grote geldbedragen met een totaalwaarde van bijna 90.000 euro.

Bij de aanhouding in Geldrop overleed een hondje. Het dier wist te ontsnappen uit een woning en werd door een politiewagen overreden. 

Doorzoekingen 

In de Fleskensstraat werden meerdere voertuigen in beslag genomen in het kader van 'afpakken'. Ook in de Ter Borghstraat werd een bestelbus afgevoerd. In de Langstraat in Geldrop werd een winkel doorzocht waar elektronische sigaretten worden verkocht. Het pand is van een van de gearresteerde mannen. Vermoedelijk  is er een link met de loods aan de Engelseweg in Helmond, waar woensdagochtend ook doorzoekingen plaatsvonden. De panden zijn allebei gekoppeld aan het bedrijf Enjoysmoker. In de Raadstraat in Geldrop zou ook nog een garagebox worden doorzocht. In totaal zijn in Geldrop zes voertuigen afgepakt.

Verhaal gaat verder onder foto's

Volledig scherm
Doorzoekingen Ter Borghstraat Geldrop. © Bert Jansen
Volledig scherm
De loods in Helmond. © Bert Jansen
Volledig scherm
De winkel in Geldrop waar elektronische sigaretten worden verkocht. © ED

Naast de acties in Geldrop en Helmond, vonden ook doorzoekingen plaats in woningen en loodsen in Someren, Venlo, Venray, Nieuw Bergen, Nieuwegein en Velddriel. In Nieuwegein zijn professionele geldtel- en vacuümmachines gevonden.

In Velddriel werden ruim 70 vaten met chemicaliën gevonden in een loods aan De Tweede Geerden. In Nieuw-Bergen vond de politie een container met 360 drugsvaten vol met chemicaliën, die worden gebruikt voor de productie van synthetische drugs als XTC, speed en amfetamine. Ruim de helft van de inbeslaggenomen chemicaliën bestaat uit mierenzuur. De politie berekende dat daarmee ruim 21.000 kilo amfetamine geproduceerd kan worden, met een gemiddelde waarde van 500 euro per kilo. De totale waarde zou dus ruim 10 miljoen euro zijn.

Rond 11.30 uur meldde de politie dat er op de verschillende locaties vuurwapens, contant geld en verdovende middelen zijn gevonden. Aan het einde van de dag wordt een inventarisatie gemaakt van de vondsten.

Verhaal gaat verder onder afbeelding en tweets

Volledig scherm
De doorzoekingen zijn inmiddels afgerond. In totaal bezochten we 15 panden. Alle locaties zie je terug op deze visual van de politie Oost-Brabant © Politie Oost-Brabant / Facebook

Vuurwapengevaarlijk 

De vijf verdachten werden bij de start van de actie gearresteerd. De aanhoudingen van de 52-jarige hoofdverdachte en de aanhouding van de 27-jarige verdachte in Venlo werden door een arrestatieteam gedaan, omdat de mannen mogelijk vuurwapengevaarlijk zouden zijn.

Het vijftal zit vast voor verder onderzoek. Tegen de 52-jarige hoofdverdachte loopt sinds vorig jaar een strafrechtelijk onderzoek. Bij de politie bestond het vermoeden dat de man zich samen met de andere verdachten bezig hield met de handel in chemicaliën voor de productie van en handel in drugs. De 52-jarige man wordt ook verdacht van witwassen van crimineel verkregen vermogen.

In oktober vorig jaar schetsten de gemeente Geldrop-Mierlo en de politie bij de Raad van State het beeld dat in de omgeving van de Ter Borghstraat en de Raadstraat in Geldrop volledige families zich bezighouden met hennepkweek.

Volledig scherm
Fleskensstraat, Geldrop © Bert Jansen
Volledig scherm
Engelseweg, Helmond © Bert Jansen
Volledig scherm
Doorzoekingen Ter Borghstraat Geldrop. © Bert Jansen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement