Volledig scherm
Het GGD-gebouw aan de Stationsstraat in Geldrop. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Henri van Abbe Stichting: GGD-gebouw Geldrop behouden en koesteren

GELDROP - Het GGD-gebouw aan de Stationsstraat in Geldrop is uniek voor de naoorlogse architectuur. Het is bovendien één van de eerste voorbeelden van de 'vroege' Bossche School-architectuur. Het gebouw moet daarom behouden blijven, stelt de Henri van Abbe Stichting.

De stichting, die tot doel heeft het gebouwde erfgoed in Eindhoven en omliggende gemeentes te promoten en te beschermen, schrijft in een brief aan burgemeester en wethouders van Geldrop-Mierlo grote bezwaren te hebben tegen eventuele sloop van het pand. Volgens de stichting staat het pand aan de Stationsstraat 33 op de nominatie om gesloopt te worden en vervangen door nieuwbouw. Een slecht plan, vinden ze. ,,We zijn er namelijk van overtuigd dat de beeldbepalende Bossche School-architectuur, en met name het werk van architect Gerard Wijnen zoveel mogelijk gekoesterd en behouden moet worden."

Verbonden
Wijnen realiseerde naast het GGD-gebouw nog een woonhuis in Geldrop. Het gemeentehuis van Oirschot, Cultureel Centrum De Maaspoort in Venlo en de uitbreiding van het gemeentehuis in Deurne zijn ontwerpen van Wijnen en de architectenbureaus waar hij aan verbonden is.

Het pand in de Stationsstraat is in 1969 gebouwd als hoofdgebouw van de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD) Geldrop en Omstreken. De Henri van Abbe Stichting stelt dat architect Wijnen destijds al als aanhanger van de Bossche Schoolstijl bekendstond. Landelijk wordt architect Wijnen volgens de Henri van Abbe Stichting gezien als 'één van de belangrijkste Bossche-School-architecten'.

Monumentenlijst
Het pand aan de Stationsstraat verdient zonder twijfel een plaats op de gemeentelijke monumentenlijst, stelt het bestuur van de Henri van Abbe Stichting. Die kans lijkt echter niet groot. De gemeente Geldrop-Mierlo laat weten dat al langere tijd gesproken wordt over sloop van het gebouw. In 2014 kreeg het GGD-pand een tijdelijke invulling als bedrijfsverzamelgebouw. ,,Toen stond het pand al op de slooplijst. De huurders hebben een contract gekregen voor drie jaar. Dat hebben we verlengd tot eind 2017", aldus een woordvoerster.