Volledig scherm
© Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Hockeyer Oranje-Rood snel terug dankzij ‘duikboot’

GELDROP - Niek van der Schoot verloor bijna zijn vinger na een bizar ongeluk. Veel sneller dan verwacht is hij terug.

Zoals iedere ochtend draait om acht uur een auto van Oranje-Rood de parkeerplaats van de Da Vinci Kliniek op. Hockeyer Niek van der Schoot stapt uit. „Het gaat de goede kant op”, zegt hij als hij zijn geblesseerde vinger laat zien. Van der Schoot wordt in Geldrop behandeld aan zijn linkerwijsvinger. Tijdens een verjaardagsfeestje in augustus wilde hij een flesje bier openmaken toen de hals brak. Het glas ging door zijn wijsvinger en door een deel van zijn middelvinger. Het bloedde flink, maar zo erg kon het toch niet zijn? Hij boog zijn vinger, maar hij kreeg hem vervolgens niet meer omhoog: een pees geraakt. Het was het eerste signaal dat er wel iets ergs aan de hand kon zijn. Van der Schoot ging naar het ziekenhuis en werd daar gehecht. „Bij een normaal persoon duurt dit zes tot acht weken, maar jij bent een gezonde, sportieve jongen. Binnen vijf weken moet je weer kunnen hockeyen’, zeiden ze tegen hem. Vervelend, maar niet dramatisch, dacht Van der Schoot nog. Vanaf dat moment ging het helemaal mis met zijn vinger.

Zeldzame bacterie
Zijn vinger begon hevig te ontsteken, zijn hele hand werd dikker en dikker. Antibiotica bleek niet te werken. Op zijn telefoon staan nog akelige foto’s van de dagen na het ongeluk. Van der Schoot werd geopereerd. Toen hij ontwaakte, stonden er vijf artsen rond zijn bed: ‘Sorry meneer Van der Schoot. We weten niet wat voor bacterie in uw vinger zit. We kunnen u op dit moment niet verder helpen.’ De bacterie werd op kweek gezet en toen bleek dat hij een zeldzame bacterie had. Van der Schoot maakte zich steeds meer zorgen. Even vreesde hij of hij zijn vinger wel kon behouden. „Ik wist het even echt niet meer”, zegt Van der Schoot nu, twee maanden later, over dat moment. Ondertussen stuurden plastisch chirurgen de foto’s van Van der Schoots vinger naar elkaar toe. Uiteindelijk werd hij verwezen naar de Da Vinci Kliniek, waar hij terecht kon voor een spoedbehandeling. Inmiddels kreeg hij, na inspectie van de kweek, de juiste antibiotica toegediend.

Wondgenezing
De kliniek in Geldrop is gespecialiseerd in wondgenezing en weefselherstel. De behandeling bestaat onder andere uit behandelingen met hyperbare zuurstoftherapie in een zogenoemde duikboot. Patiënten worden in een luchtdichte drukcabine gezet, waarbij de druk wordt verhoogd naar hetzelfde niveau die heerst op een niveau van 15 meter onder water. Tegelijkertijd krijgt een patiënt via een zuurstofmasker honderd procent zuurstof toegediend. Onder de hogere druk wordt de zuurstofconcentratie in het lichaam 12,5 keer zo hoog als normaal. Dat is belangrijk voor het herstel: zuurstof zorgt voor aanmaak van nieuwe bloedvaatjes en dat helpt bij de genezing van wonden en beschadigd weefsel. „In de cabine denkt het lichaam: Dit is niet normaal”, licht Peter Everts toe, de directeur van de kliniek.

Het lichaam reageert door nieuwe bloedvaten aan te maken. Zwellingen worden minder dik doordat het wondvocht afneemt. Zo kan het bloed (vol met zuurstof) weer door de beschadigde cellen stromen. Bovendien komt die zuurstof onder die hoge druk dieper in de cellen van het beschadigde weefsel en het lichaam maakt nieuwe stamcellen aan die het herstel versnellen.

Lees het hele verhaal in de papieren krant van zaterdag of via de e-paper.

Geldrop e.o.