Volledig scherm
© Kees Martens/fotoMeuelnhof

Kerst begint al, Stuart uit Geldrop heeft vanaf begin oktober kerstdorpen in huis (video)

EINDHOVEN - Voor de échte liefhebber kan kerst niet vroeg genoeg vallen. Hier en daar worden de eerste bomen en ballen alweer tevoorschijn gehaald. Óf wordt gebouwd aan miniatuur kerstdorpen.

November
Ze worden er regelmatig op aangesproken. Een kerstboom? Nú al? Het is nog niet eens Sinterklaas geweest? Wesley van Lierop en Jesse Smit zitten er niet mee. Ze zijn dol op kerst, vooral Wesley. Waarom zou je die boom maar voor twee, drie weekjes in huis halen?

Wesley en Jesse hebben hun kunstboom al vanaf afgelopen woensdag staan. "Eigenlijk zijn we best wel laat dit jaar", zegt Smit. "Vorig jaar stond-ie al op 1 november." Van Lierop: "Het is toch zonde om er maar twee of drie weken van te genieten? Als het wat vroeger donker wordt, halen wij de gezelligheid in huis. Die boom laten we tot in januari staan."

Begin oktober
Ook Stuart Bolk en Anne-Marie van Baalen in Geldrop verkeren al in kerstsferen. Begin oktober al is de politieman begonnen met het bouwen van miniatuur kerstdorpen. Bolk heeft er nu drie staan: één voor het raam, één op het uit de kluiten gewassen tv-meubel en één bovenop een hoge kast.

Ook Bolk en Van Baalen zijn dol op de kerst. Maar een boom komt er voorlopig nog niet in: "Sinterklaas is voor ons toch wel heilig. Op 7 december zetten we de boom. Die staat zo, in tegenstelling tot die kerstdorpen. Daar ben ik weken mee bezig geweest."

Wat vijf jaar geleden begon met een paar miniatuur huisjes, is inmiddels uitgegroeid tot een enorme verzameling. Bolk deed vorig jaar voor het eerst mee met het Nederlands Kampioenschap Kerstdorpen bouwen en ging prompt met de beker naar huis.

Lees zaterdag het hele artikel in het ED of in de digitale krant.

Volledig scherm
Stuart Bolk uit Geldrop bij zijn kerstversieringen © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof
Kerst laat nog ruim zes weken op zich wachten, maar Stuart Bolk -de Nederlands kampioen Kerstdorp Bouwen uit Geldrop- heeft zijn huis al helemaal in kerststemming op de dag dat het carnavalsseizoen officieel van start gaat.

Geldrop e.o.