Volledig scherm
© Thinkstock

Kritiek op proef bijstand Geldrop-Mierlo

GELDROP-MIERLO -  Een experiment met de bijstandsuitkering? Prima, maar moeten daar dan echt twee coaches voor aangetrokken worden die de gemeente samen 234.000 euro voor twee jaar kosten? Een groot deel van de politiek in Geldrop-Mierlo heeft daar grote moeite mee. Dat bleek dinsdagavond tijdens een vergadering van de gemeentelijke leefkamer.

Het was de gemeenteraad van Geldrop-Mierlo die vorig jaar voorstelde om te kijken of het zou werken als bijstandsgerechtigden meer vertrouwen krijgen en aan minder regels hoeven te voldoen. Wethouder Marc Jeucken kwam daarom eerder dit jaar met het voorstel om aan te haken bij het zogenaamde vertrouwensexperiment waar de gemeentes Apeldoorn, Oss, Epe en Renkum onder begeleiding van de Universiteit van Tilburg mee van start gaan.

In de praktijk houdt het in dat er straks drie groepen mensen met een bijstandsuitkering komen. De eerste groep krijgt de meeste vrijheid. Deze mensen hebben bijvoorbeeld geen sollicitatieplicht en re-integratieplicht meer. Mensen kunnen bovendien zelf aangeven of en hoe ze begeleid willen worden. De tweede groep heeft ook geen sollicitatieplicht en re-integratieplicht, maar krijgt wel intensieve begeleiding.  Voor de derde groep verandert niets. Deze groep is echter wel belangrijk voor het onderzoek, omdat zo vergeleken kan worden hoe deze mensen het doen ten opzichte van de andere groepen. Bijverdienen met behoud van uitkering mogen de deelnemers overigens geen van allen.

Proef

Het gaat om een proef van twee jaar die op 1 januari zou moeten starten. In Geldrop-Mierlo kunnen 120 mensen meedoen.

Op zich staat de politiek best achter het plan, maar de inhuur van de coaches die de deelnemers aan de proef moeten begeleiden is een ander verhaal. Raadsleden vragen zich af of het niet goedkoper kan. Bijvoorbeeld door mensen in te zetten die al in dienst zijn van  de gemeente of Senzer (het werkbedrijf dat bijstandsgerechtigden in de Peelgemeentes en Geldrop-Mierlo  begeleidt).

Volgens wethouder Jeucken zijn die coaches wel degelijk nodig. Al was het maar omdat Senzer geen mensen vrij kan maken. Volgens de wethouder is het bovendien belangrijk om twee blanco coaches in te schakelen die niet gewend zijn volgens Senzer-beleid te werken. Ook voor de resultaten van de proef zou het beter zijn als het experiment losgekoppeld is van Senzer. De resultaten van het experiment kunnen dan objectiever vergeleken worden met de aanpak van Senzer.

Eind september moet de gemeenteraad een besluit nemen.