Volledig scherm
Ger Hendrikx, medewerker bij Van der Stappen is sinds vorige maand thanatopracteur. Foto Jean Pierre Rijnen

Lichte balseming binnenkort mogelijk

GELDROP - Uitvaarten zijn de laatste jaren steeds persoonlijker geworden. De tijd dat alles zich louter afspeelde in de koele ruimten van een mortuarium, ligt ver achter ons.

Het verzorgen en opbaren van dierbaren in huis is zelfs gebruikelijk. Dat kent nadelen: er is een koelinstallatie nodig – die storend zoemt – om ontbinding tegen te gaan. Dit levert (op warme dagen) soms ook vervelende geuren op. Om nog niet te spreken over het uiterlijk verval van het lichaam, dat verkleurt.

Thanatopraxie, ofwel lichte balseming, ondervangt deze effecten. De behandeling garandeert tien dagen uitblijven van verval. Na lange politieke discussie, is de methode vanaf het nieuwe jaar toegestaan.

De regionale uitvaartonderneming Van der Stappen, met hoofdkantoor in Geldrop, was er op tijd bij: medewerker Ger Hendrikx (37) is sinds vorige maand gediplomeerd thanatopracteur. De Eindhovenaar zit bij de eerste lichting van 23 uitvaartmedewerkers in het land met de papieren op zak.

" Toen ik ervan hoorde, wilde ik het meteen leren. Ik breid mijn kennis uit en kan zo nog meer betekenen voor de nabestaanden", motiveert hij zijn opleiding. Die nam een jaar in beslag.

Ger Hendrikx is een van de eersten die thanatopraxie mag toepassen. foto Jean Pierre Reijnen