Volledig scherm
Aldi Mierlo © xjt

Mierlose supers houden Aldi niet tegen

MIERLO - In de Mierlose supermarkt-oorlog hebben Lidl, Plus en Albert Heijn een veldslag verloren

Het is de drie Mierlose supermarkten Plus, Albert Heijn en Lidl niet gelukt de opening van de vierde supermarkt Aldi tegen te houden. Een bezwaarschrift dat was ingediend bij de gemeente Geldrop-Mierlo is verworpen. De nieuwe Aldi aan de Geldropseweg in Mierlo gaat op vrijdag 22 december om 8 uur 's ochtends open.

In de strijd tegen de opening van een Aldi in Mierlo staan de drie daar al gevestigde supermarkten en de gemeente aan dezelfde kant. Ze vinden een vierde super in een dorp met 10.000 inwoners te veel. Zowel de gemeente als de drie supers bewandelen de beschikbare juridische en procedurele wegen om hun doel te bereiken. Maar tot nu toe zonder resultaat.

Bodemprocedure

De gemeente is een bodemprocedure gestart om het bestemmingsplan te wijzigen zodat een supermarkt op die plek niet meer mogelijk is. Maar zo'n procedure kan wel een half jaar duren. Dus wilde de gemeente ondertussen de bouw van de Aldi stop zetten. Daarvoor werd een zogenoemd voorbereidingsbesluit genomen. En de gemeente dreigde met een dwangsom voor het geval de Aldi toch verder zou bouwen.

Daarop stapte Aldi vorige maand naar de rechter en die floot de gemeente terug. Het bestemmingsplan laat aan de Geldropseweg in Mierlo detailhandel toe. En dat het bleek te gaan over een Aldi en niet -zoals de gemeente dacht- over de uitbreiding van de Boerenbond doet er niet toe, volgens de rechter. De gemeente zag zich vervolgens gedwongen het voorbereidingsbesluit weer in te trekken.

Bezwaar

En daartegen tekenden de drie supers in Mierlo weer bezwaar aan. Dat deden ze bij de gemeentelijke bezwaarcommissie. Ze stelden dat de Aldi minder parkeerplekken realiseert dan het bestemmingsplan voorschrijft. Maar de bezwaarcommissie  adviseerde B en W het bezwaar te verwerpen omdat in het bestemmingsplan geen aantallen parkeerplaatsen genoemd staan. En aldus geschiedde. 

Bij de Aldi wordt ondertussen hard gewerkt om op 22 december open te gaan. De nieuwe supermarkt is een Aldi nieuwe formule. Groot verschil met de oude Aldi's is een centrale versafdeling met een groot assortiment. 

Volledig scherm
Aldi Mierlo © x
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement