Bloemen en een kaarsje op de plek waar het lichaam van Melanie werd gevonden. Foto Bert Jansen
Volledig scherm
Bloemen en een kaarsje op de plek waar het lichaam van Melanie werd gevonden. Foto Bert Jansen

'Moord op Melanie was opzet'

EN BOSCH - De 42-jarige man uit Geldrop die de 15-jarige Geldropse scholiere Melanie Sijbers om het leven heeft gebracht, moet worden veroordeeld voor moord met voorbedachten rade.

Hij handelde niet in paniek, maar juist uiterst koelbloedig toen hij haar in de bossen van Someren doodde, terwijl zij spartelend vocht voor haar leven.

Dat stelde advocaat-generaal C. Revis gisteren in het hoger beroep tegen de Geldroppenaar. Hij eiste een gevangenisstraf van achttien jaar en tbs met dwangverpleging. Door de rechtbank is de verdachte vorig jaar veroordeeld tot vijftien jaar en tbs.

Tijdens de rechtszaak werd uitgebreid ingegaan op de verschillende verklaringen die de verdachte – door deskundigen afgeschilderd als een pathologische leugenaar – heeft afgelegd. Het OM gaat ervan uit dat het eerste verhaal dat hij de politie vertelde, de feiten weergeeft.

De man zou Melanie op 7 september 2006 naar een loods hebben gebracht in Geldrop, haar daar hebben vastgebonden en verkracht om haar vervolgens in de kofferbak van zijn auto naar een bosgebied nabij Lierop te brengen.

Volgens de verdachte raakte hij in paniek toen hij stemmen hoorde in het bos. Hij zou Melanie een hand voor de mond hebben gehouden en haar op de grond hebben gedrukt. Om het meisje in bedwang te houden ging hij op haar rug zitten. Toen de stemmen verdwenen bleef Melanie levenloos liggen. "Het was een ongeluk. Het was absoluut niet de bedoeling", zei de man.

Maar de advocaat-generaal is ervan overtuigd dat er geen sprake was van paniek, maar dat de verdachte al bij het vertrek uit de loods van plan was het meisje te vermoorden, omdat hij bang was dat zij de verkrachting niet zou verzwijgen. De advocaat-generaal noemde onder meer de koelbloedigheid waarmee de verdachte de telefoon hanteerde. Terwijl hij in de bossen bij zijn auto stond, met Melanie in de kofferbak, belde zijn toenmalige vriendin met het verzoek of hij de vader van Melanie wilde bellen. De familie was ongerust omdat zij niet thuis was gekomen voor het avondeten. Hij belde daarop inderdaad met de familie en zei dat hij Melanie die dag niet had gezien.

De advocaat-generaal gaat ervan uit dat je dat in staat van paniek niet voor elkaar krijgt.

Advocaat H. van Dijk noemde de zienswijze van de advocaat-generaal 'speculatie'. Volgens hem is er onvoldoende bewijs voor doodslag. Zijn cliënt heeft weliswaar een hand voor de mond van Melanie gehouden, maar niet haar neus dichtgeknepen. "Daarom kan niet gezegd worden dat hij de boze opzet had haar van het leven te beroven."

Uitspraak: 19 maart.