Volledig scherm
De politie was maandag bij de gevangenis in Vught massaal op zoek naar de ontsnapte gevangene. © Bart Meesters

Moordenaar Geldropse Melanie Sijbers extreem vluchtgevaarlijk

VUGHT - De moordenaar van Melanie Sijbers is maandag, na zijn ontsnappingspoging, direct teruggeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Daar werd hij in 2007 ook al geplaatst nadat hij met aan elkaar geknoopte lakens uit de gevangenis in Maastricht ontsnapte. Hij werd toen op een van de daken van het complex opgepakt. Waarom hij toch weer in het meer 'open' regime van de PI Vught is gedetineerd, is onduidelijk. Uit de EBI is nog nooit iemand ontsnapt. Plaatsing in die instelling moet regelmatig getoetst worden.

Vluchtgevaarlijk

De nu 48-jarige moordenaar van Melanie Sijbers uit Geldrop stond al jong als extreem vluchtgevaarlijk bekend. Hij wist tijdens zijn criminele loopbaan onder meer uit de Koepel in Breda, de gevangenis van Maastricht en het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen te ontsnappen.

Politiemensen die hem als jongeman regelmatig oppakten, zeiden na zijn arrestatie voor de moord op het tienermeisje, in 2006, al dat hij ‘trots was op zijn vermogen om altijd en overal te ontsnappen’. Ze hielden toen al rekening met zijn reputatie als vluchtgevaarlijk, maar toch wist hij regelmatig te ontkomen.

Ministerie van justitie

Een woordvoerder van het ministerie van justitie wil dinsdag niet reageren op het 'detentieverleden' van de man en gaat ook niet in op zijn identiteit. "Het Bureau Veiligheid en Integriteit doet onderzoek naar de poging ontvluchting en kijkt daarbij ook naar de achtergrond van de verdachte."

'Ontsnapping' Vught

De man verdween tijdelijk uit het gevangeniscomplex in Vught. Hij bleek niet in zijn cel te zitten toen deze maandagochtend geopend werd. De man werd later op de ochtend tijdens een grote zoekactie teruggevonden in een tuinhuisje binnen de muren van het gevangeniscomplex.

De PI Vught bestaat uit meerdere losse complexen die gescheiden zijn met hekken. De gedetineerde is volgens de woordvoerder van het ministerie niet buiten zijn eigen complex gekomen. "Zelfs als hij over dat hek was gekomen, dan was hij nog steeds op het gevangenisterrein. En daar zit ook weer een muur omheen."

Het ministerie heeft aangifte gedaan van vernieling van de cel. "Ontsnappen is niet strafbaar, maar het plegen van vernielingen wel. Daar doet de politie nu onderzoek naar."

Lees meer over de moordzaak Melanie Sijbers