Volledig scherm
Een impressie van het nieuwe Strabrecht College in Geldrop © Atelier PRO

Nieuw Strabrecht College Geldrop wordt duurzaam paradepaardje

GELDROP - Gebouwd in 2 lagen rondom een aula die ook theaterzaal en auditorium is. Met op de begane grond de praktijklokalen en op de bovenetage de theorielokalen en de docentenkamer mét dakterras. Het plan voor een nieuw Strabrecht College in Geldrop is in grote lijnen klaar. 

Donderdagmiddag werd in de personeelskamer van de school bekendgemaakt wie de architecten zijn en hoe zij vinden dat de nieuwbouw er van binnen en buiten uit moet zien. In aanwezigheid van een deel van het personeel, rector Yvonne Leenen en onderwijswethouder Rob van Otterdijk lichtten Dorte Kristensen en Mira van Beek van het Haagse Atelier PRO hun aanpak toe. De gemeente is eigenaar, de directie van de school opdrachtgever. Vlak voor de zomervakantie stemde de gemeenteraad in met het kostenplaatje: 18 miljoen euro. Dat was nog even slikken, omdat nieuwbouw voor de school al jaren in de gemeentebegroting stond voor 9 miljoen euro. 

Opgelucht

Rector Yvonne Leenen is nog steeds opgelucht dat de politiek unaniem akkoord ging met het bedrag en ondanks de gestegen bouwkosten toch koos voor een maximaal duurzaam gebouw. ,,Deze school wordt zo gebouwd dat we echt kunnen kiezen voor gepersonaliseerd onderwijs. Maatwerk voor de verschillende leerlingen. Van stiltecoupés tot een auditorium, we hebben het allemaal. Dit wordt zeker geen traditionele leerfabriek". 

Ontroerend moment

Ook onderwijswethouder Van Otterdijk (GroenLinks) zat er glimmend bij. Hij was dertig jaar docent op het Strabrecht: ,,Voor mij is dit een ontroerend moment. Ik hoop dat de nieuwbouw ook een nieuwe impuls geeft voor het onderwijs, het leerlingenaantal en de motivatie van docenten."

Omwonenden

De komende weken wordt het plan besproken met het personeel en de omwonenden. Die kunnen op korte termijn een uitnodiging verwachten, zo belooft de rector. Als alles mee zit kan de nieuwe school medio 2020 klaar zijn. De nieuwbouw komt op de plek van de huidige sportvelden. Op de plek van de oude school komen de nieuwe sportvelden en de fietsenstalling. Zodoende kan er straks rechtstreeks verhuisd worden van de oud- naar de nieuwbouw, zonder tussentijdse verhuizing. Bij de bouw wordt rekening gehouden met mede-gebruik door groepen of verenigingen van buiten de school. 

Het Strabrecht College heeft momenteel 1300 leerlingen. Maar dat aantal is wel aan het afnemen. Er werken rond de 110 docenten op de school. 

Volledig scherm
Een impressie van het nieuwe Strabrecht College in Geldrop © Atelier PRO