Volledig scherm
© Cris Sohier

Nog geen groen licht voor innovatieve afvalfabriek Eindhoven

GELDROP-MIERLO/VALKENSWAARD - Er valt dit jaar geen besluit meer over de bouw van een innovatieve afvalverwerkingsfabriek in het Eindhovense Acht.

Want een gigantische wasmachine die de hoeveelheid restafval drastisch terug brengt? Dat vinden de betrokken gemeenteraden prima. Maar daar als gemeente fikse financiële risico's voor dragen? Dat gaat veel raadsleden in Geldrop-Mierlo en Valkenswaard vooralsnog veel te ver.

De meeste fracties in Geldrop-Mierlo hebben nog zo veel vragen over de nieuwe, innovatieve afvalverwerkingsfabriek van CURE dat ze dinsdagavond besloten in ieder geval deze maand nog geen groen licht te geven.

Valkenswaard
In Valkenswaard stuurde het college van burgemeester en wethouders dinsdagavond zelf een brief aan de raad met het advies om het onderwerp donderdag tijdens de commissievergadering bij nader inzien nog niet te behandelen. De brief kwam na maandenlange kritiek vanuit de raad. In Eindhoven - de derde partner in afval-samenwerkingsverband CURE - werden de eerste contouren van het plan eerder dit jaar bovendien ook al koeltjes ontvangen.

De afvalfabriek is gebaseerd op het principe van 'natte nascheiding.' Daarbij wordt gebruikgemaakt van enzymen waardoor biogas ontstaat. De hoeveelheid restafval is daarmee flink terug te dringen. Maar aan de vernieuwende techniek hangt een flink prijskaartje. 77 miljoen staat in de stukken. Dinsdag bleek in Geldrop-Mierlo echter dat het om 85 miljoen gaat. "Bij die 77 miljoen is niet opgeteld dat de fabriek wordt gebouwd op vervuilde grond en dat dat extra geld kost", aldus wethouder Miranda Verdouw (SP). Volgens haar is die 77 miljoen een foutje in het stuk. In alle berekeningen is echter wel degelijk uitgegaan van die 85 miljoen en daarom maakt het volgens Verdouw onder aan de streep geen verschil.

Gegoochel
Het is onder andere dit soort 'gegoochel' met cijfers dat de Geldropse politiek dwars zit. Bovendien vragen veel fracties zich af of een gemeente wel ondernemer moet willen zijn.

Ook zijn er nog veel twijfels bij de 120.000 ton afval per jaar die nodig is om de fabriek rendabel te maken. De 3 CURE-gemeentes zamelen samen slechts de helft in. Zowel in Valkenswaard als Geldrop-Mierlo willen de raden daarom zekerheid over de aanvoer van afval uit andere gemeentes.

In Eindhoven staat het onderwerp overigens voor dinsdag op de agenda van de commissie.

  1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
    Interactieve graphic

    Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

    REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.

Geldrop e.o.