Volledig scherm
© Thinkstock

OM eist acht jaar cel voor fataal achterlaten zwaargewonde Poolse man in Geldrop

DEN BOSCH/GELDROP - Hoewel een Pool zelf niet meedeed aan een urenlange marteling van twee landgenoten, is hij volgens het OM schuldig aan moord op de ene, en medeplichtig aan de poging tot moord op het overlevende slachtoffer.


Officier Willem Bos eiste vrijdag acht jaar cel.

Huisje in Meijel
De verdachte (41) zweeg anderhalf jaar over wat er twee jaar geleden gebeurde in zijn huisje in Meijel. Nu vertelde hij dat hij 's nachts binnenkwam en vier bekenden zag. Twee waren in elkaar geslagen door twee anderen, maar niet meer dan dat. Zelf wist hij nergens van en heeft de ruzie, volgens hem, gestopt. Ook stelde hij voor om de meest gewonde man naar het ziekenhuis te brengen. Dat was in Geldrop, waar hij hem bij het bushokje achterliet. Weer terug in Meijel was alles koek en ei en bracht hij ook de tweede terug naar Eindhoven.

De eerste man heeft twee uur rondgezworven in de buurt. Hij is door verschillende mensen gezien die hem beschreven als totaal in elkaar geslagen en onder het bloed. Uiteindelijk vond de politie hem. Toen ze hem boeiden omdat hij zo verward leek, raakte hij in coma en overleed later.

Levensgevaarlijk gewond
Officier Bos gelooft dat de verdachte zelf niet heeft geslagen en pas aan het einde binnenkwam. Maar hij gelooft niet dat het slachtoffer alleen blauwgeslagen ogen had. De verdachte moet hebben gezien dat hij levensgevaarlijk gewond was. En door de gewonde, in zijn eentje, in de auto te nemen werd hij moreel maar ook wettelijk verantwoordelijk en diende hij te zorgen dat de man zo snel mogelijk medische hulp kreeg. Dat deed hij niet en daarom is hij schuldig aan de dood, en dat is moord.

Advocaat Paul Saris was het daar totaal niet mee eens. Zijn cliënt had juist alles gedaan om de man te redden. Hij had de marteling (de twee zijn urenlang geboeid met knuppels op het hoofd geslagen) gestopt, en heeft hem weggebracht.

Nekklem van politie
Saris had ook een heel ander punt: de agenten kregen de man niet onder controle, hij hield een boompje vast en een van hen legde een lichte nekklem aan waarna hij meteen in coma viel.

Vraag was of de man daarvoor al geen kans meer had, of dat die nekklem het zetje was dat de dood tot gevolg had. De patholoog zei dat de man ten dode was opgeschreven door zwaar hersenletsel. Een neuroloog zei op de zitting dat dat niet waar was: de man zou dan niet meer hebben kunnen lopen. De nekklem was echter ook niet het fatale zetje, wel kon hij mede verantwoordelijk zijn voor de coma.
[
View the story "Tweets uit de rechtbank" on Storify]

Geldrop e.o.