Volledig scherm
Melanie Sijbers Melanie Sijbers

Onderzoeksteam blikt terug op moordzaak Geldropse Melanie Sijbers: 'Je staat ermee op en gaat ermee naar bed'

GELDROP - De moord op de 15-jarige Melanie Sijbers uit Geldrop heeft bij het onderzoeksteam een onuitwisbare indruk achtergelaten. Donderdag blikten enkele rechercheurs, agenten en een oom van Melanie in het NPO-programma Zaak van je Leven terug op de spraakmakende moordzaak in 2006.

Het is twaalf jaar geleden dat de toen 15-jarige Melanie dood werd gevonden in de bossen bij Someren. Ze was misbruikt en vermoord door Peter H., een ex-tbs'er. Een zoektocht van ruim twee weken ging aan de vondst vooraf, een periode die de rechercheurs en agenten nog helder voor de geest staat.

Dossiervormer Luc van Gaal en teamleider Jeroen Snellen waren al snel bijna dag en nacht bezig met de zaak. ,,Peter H. was een meester in het ontvluchten en we wisten al snel dat we daar nog veel moeite mee zouden hebben. Werken, werken, werken. We aten fastfood of Chinees, we wilden meters maken", vertelde Van Gaal in de uitzending. ,,We wilden haar levend terugvinden." Dat gold ook voor officier van Justitie Erna Vrijhoeven. ,,Je staat ermee op en gaat ermee naar bed. De onzekerheid en spanning herinner ik me erg goed."

Media-aandacht

De media-aandacht voor de zaak, maakte het voor de rechercheurs niet makkelijker. ,,Het zette extra druk op de zaak." Ook familierechercheur Peggy Hendriks gaf aan deze druk lastig te vinden. ,,Als je ergens kwam, verwachtte de pers meteen dat je nieuws had. De busjes stonden voor het huis, het leek wel of journalisten daarin sliepen."

De politie kreeg in de weken van de vermissing veel tips binnen. Ook de familie zocht zelf mee. ,,We trokken ons eigen plan", aldus oom Frans Scheeps. ,,Het maakte niet uit waar de tips vandaan kwamen, of als het midden in de nacht was."

Gevonden

Uiteindelijk werd Melanie op 22 september 2006 in de bossen bij Someren gevonden door wandelaars. ,,Je weet dat het eraan zit te komen, maar we gingen met lood in onze schoenen naar de familie om het nieuws te brengen", vertelt de familierechercheur. ,,Dat was echt een drama."

Daarna volgde de klopjacht op Peter H., die zich uiteindelijk zelf meldde op het bureau. ,,Dat was niet te geloven, na zo'n klopjacht stond hij daar ineens."

Veroordeeld

Peter H. werd veroordeeld tot 15 jaar cel en tbs. ,,Dat had van mij veel langer mogen zijn", vindt Van Gaal. Voor de familie is het ook nog zeker geen afgesloten verhaal.,,Een tijdje terug is de vader van Melanie overleden", vertelt haar oom. ,,Hij is gewoon gestorven van verdriet."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement