Volledig scherm
Nellie Jacobs-Aarts. © Jan Stads

Oud-burgemeester Nellie Jacobs-Aarts uit Mierlo op 75-jarige leeftijd overleden

NecrologieMIERLO - In haar woonplaats Mierlo is oud-politica en bestuurder Nellie Jacobs-Aarts dinsdag 3 juli overleden op 75 jarige leeftijd. Zij was al geruime tijd ernstig ziek. Nellie Jacobs-Aarts was ruim een halve eeuw actief in Brabant als bestuurder. Zij was raadslid, wethouder, gedeputeerde en burgemeester in vier gemeenten. Zij bleef zichzelf en hield niet van gewichtigdoenerij.

Zij werd op 1 augustus 1942 geboren op een pachtboerderij in het ontginningsgebied tussen Deurne en Venray als oudste in een gezin van uiteindelijk zes kinderen. Niets wees erop dat Nellie Jacobs-Aarts carrière zou maken in het lokaal bestuur. Eerder lag een leven als boerin voor haar in het verschiet. Dat werd ze ook na haar huwelijk. Maar zij wordt vooral herinnerd als raadslid, wethouder, gedeputeerde en burgemeester. Nellie Jacobs-Aarts overleed dinsdag in Mierlo, 75 jaar oud.

In 1966 belandde zij als 23-jarige in de raad van Deurne. 'Een ongelukje', vond ze later. Zij hielp als actief KPJ-lid bij de verkiezingscampagne van de Agrarische Lijst. Maar de burgemeester van Deurne had grotere plannen. ,,Hij vond het aardig om een vrouw in de raad te krijgen, als eerste", zei Aarts daar later over. Hij besprak dat idee eerst met haar ouders. Aarts begreep dat wel: ,,Die speelden in die tijd nog een enorme rol. En terecht, want het waren verstandige mensen."

Boerendochter

Zij bleef tot 1988 raadslid en wethouder in Deurne. Zij combineerde dat vanaf 1971 met het lidmaatschap van Provinciale Staten voor het CDA. In 1991 werd zij gedeputeerde met landbouw in haar portefeuille. De boerendochter kwam hard in aanvaring met de agrarische sector omdat zij in haar streekplan aandacht vroeg voor zaken die nog altijd actueel zijn: dierenwelzijn, duurzaamheid en landschapsbeheer. Boze boeren bekogelden haar zelf met tomaten en eieren. Ze bleef daar koel onder. ,,Ik keur het niet goed, maar een voetbalscheidsrechter overkomt wel eens hetzelfde. Ook als hij zijn werk goed doet", liet ze later optekenen.

Frank Houben, Commissaris van de Koningin in Brabant, zag in haar een goede burgemeester. Dus solliciteerde zij in 1996 naar de vacante post in Mierlo. Zij bleef daar burgemeester tot de fusie met Geldrop in 2004.

Volgens Renee Hoekman, destijds wethouder in Mierlo en tot vorige maand in Geldrop-Mierlo, was Aarts 'de geestelijk moeder' van die gemeentelijke samenvoeging. Zij was van 2000 tot 2001 tijdelijk waarnemer in Geldrop. ,,Zij realiseerde zich dat Geldrop en Mierlo eigenlijk heel goed bij elkaar pasten. Zij heeft het idee om samen te gaan geopperd en ze bleek gelijk te hebben."

Trots

Hoekman herinnert zich Aarts als een intelligente, maar gewone vrouw die er geen enkele behoefte aan had om apart of bijzonder te zijn en die voor iedereen aanspreekbaar was. ,,Maar trots was ze wel. Op haar boerenafkomst, haar opleiding tot lerares, haar dochters en op het feit dat ze ook op latere leeftijd werkend moeder was."

Na haar afscheid in Mierlo werd zij waarnemend burgemeester in Cranendonck (2002-2003), Drimmelen (2004-2005) en Laarbeek (2010-2011). Steeds op verzoek van het provinciebestuur. Huidig Commissaris van de Koning Wim van de Donk noemt haar 'een rasbestuurder die steeds openstond voor het gesprek'. ,,Haar overlijden is een verlies voor haar familie en voor Brabant."

De wieken van de Mierlose standaardmolen staan voor haar in de rouwstand. Dat gebeurt volgens molenaar Fons Hermans sporadisch. ,,Bij een oud-burgemeester is dat niet standaard. Maar Nellie Jacobs was de laatste burgemeester van Mierlo en een dorpsgenoot."