Volledig scherm
Mieke Steenhof (l) en Dorien Striekwold (r) overhandigen handtekeningen aan bestuursvoorzitter Ivon de Wilde. © nvt

'Overval' in scholenkwestie in Geldrop

VIDEOGELDROP - Bestuursvoorzitter Ivon de Wilde van Het Nut Geldrop stond gisteren boze ouders eindelijk te woord en nam handtekeningen in ontvangst.

Met ruim 300 handtekeningen van ouders veilig opgeborgen in een fleurig linnen tasje lopen Mieke Steenhof en Dorien Striekwold uit Geldrop kordaat het schoolplein op van de Geldropse basisschool De Ganzebloem. Ze namen gistermiddag het heft in eigen hand en togen naar het kantoor van Ivon de Wilde, voorzitter van schoolbestuur Het Nut. Dat was nadat ze voor de derde keer niet inging op de uitnodiging om de handtekeningen in ontvangst te nemen. Die zijn ingezameld als protest tegen haar besluit om twee schooldirecteuren op non-actief te zetten.

Non-actief
De Wilde zette in maart de directeuren van basisscholen Beneden Beekloop en De Regenboog op non-actief. Dat gebeurde nadat de twee met veertien coördinatoren een brief schreven aan de Raad van Toezicht van Het Nut waarin ze meldden zich onveilig te voelen in hun relatie met De Wilde. De bestuursvoorzitter gelastte vervolgens een onderzoek. Hangende dat onderzoek heeft ze de directeuren 'vrijgesteld van werk.' De ouders begrijpen daar niets van. Volgens hen functioneerden de directeuren prima en moeten ze terug komen.

De overvaltactiek van Steenhof en Striekwold gistermiddag bij De Ganzebloem blijkt te werken. De Wilde is bereid de moeders te ontvangen en enkele vragen te beantwoorden. Dat er bijvoorbeeld - tot woede van de medezeggenschapsraden (MR-en)- nog geheimhouding zit op de uikomsten van het inmiddels afgeronde onderzoek is volgens De Wilde besloten door het onderzoeksbureau. Ze vindt dat ook niet gek, want volgens haar is gewoon even tijd nodig om vervolgens een goed advies op te stellen.

Slecht geïnformeerd
De ouders hebben niet alleen moeite met de beslissing van De Wilde, ze vinden ook dat ze slecht geïnformeerd worden. ,,De brief die we vorige week kregen, was zo vaag dat er op schoolplein nu allerlei geruchten rond gaan over de directeur", zegt Steenhof. Hem persoonlijk een hart onder de riem steken, kan bovendien niet.

Steenhof: ,,Want hij mag met niemand op school contact hebben." Vandaag echter komt er openheid van zaken en krijgen alle ouders een brief. Een heldere brief, benadrukt ze. Want de vorige was volgens haar zo vaag, omdat de MR-en hem mede wilden opstellen. Ze zegt verder dat ze vorige week keurig heeft laten weten dat ze toen niet in de gelegenheid was handtekeningen in ontvangst te nemen. De uitnodiging voor gisteren was volgens haar wel erg last minute. Na tien minuten staan Steenhof en Striekwold weer buiten. Zonder handtekeningen, maar nog altijd niet gerustgesteld.

Geldrop e.o.