Volledig scherm
Patronaat in Mierlo © ED

Patronaat Mierlo wil filmhuis voor meer bezoekers

MIERLO - Mierlonaren kunnen binnenkort in hun eigen dorp naar de film. Er zijn plannen om in de podiumzaal van 't  Patronaat met een filmhuis te beginnen. Met centrum Hofdael in Geldrop wordt gesproken over samenwerking bij de programmering.  

Het is een van de plannen van het bestuur van het Patronaat om de voorziening een belangrijker rol te laten spelen in het dorp. Natuurlijk is het ook de bedoeling om meer bezoekers binnen te halen. Want het lukt het Patronaat nog steeds niet om zonder tekort te draaien.  Voor het beheer van sociaal-cultureel centrum Loesje en gemeenschapshuis 't Patronaat krijgt het bestuur in totaal ongeveer een ton op jaarbasis. Volgens de meerjarenplanning dreigt een jaarlijks tekort van 40.000 euro.

Maar wat voor plannen en activiteiten er in het in 2004 vernieuwde Patronaat ook plaatsvinden; de inkomsten zullen pas echt toenemen als bezoekers ook langer blijven hangen voor een drankje en een consumptie, aldus bestuursvoorzitter Bram Busschers en bestuurslid Erik Mastenbroek. En dat zal niet gebeuren zolang de foyer er uitziet als een kantine, het geluid er hol en koud is en de hele atmosfeer bezoekers lijkt te ontmoedigen. Ook de bar is te smal, waardoor het bestellen van een drankje lastig is als het al eens druk is.

Verbetering foyer

Zo snel mogelijk na de verkiezingen van 21 maart zal het bestuur dan ook de politiek benaderen met het verzoek groen licht te geven de foyer aan te pakken. "Een jaar geleden hebben we dat ook gedaan", zegt Busschers, "maar ik denk dat we op het verkeerde moment kwamen. En misschien was onze onderbouwing onvoldoende. We hebben het er onlangs nog eens met cultuurwethouder Miranda Verdouw over gehad en we hebben afgesproken dat we nog een poging zullen doen. Deze keer zullen we goed uitleggen hoe een verbeterde foyer een positieve invloed op de bedrijfsvoering zal hebben." Het bestuur denkt aan een investering van maximaal een ton.

Met het filmhuis wordt waarschijnlijk na de zomer begonnen, zegt bestuurslid Erik Mastenbroek. "Om te beginnen een keer per maand, maar als het goed loopt hopelijk snel wekelijks." 

Quote

Ouderen zitten hier allemaal in de Vliegert.

Bram Busschers

Het bestuur van Loesje en 't Patronaat is trouwens blij met het initiatief van de groep Natuurlijk Goed Mierlo. Die probeert de politiek te overtuigen van de noodzaak in Mierlo onderzoek te doen naar de huisvesting van het verenigingsleven. Sommige verenigingen hebben te weinig plek of moeten op zoek naar een andere ruimte, terwijl de ruimtes in Loesje en 't Patronaat lang niet altijd bezet zijn. Voor een deel een onoplosbaar probleem, denkt Busschers. "Voor bezetting overdag ben je vooral afhankelijk van ouderen en die zitten hier allemaal in de Vliegert. Dat wordt ook gesubsidieerd door de gemeente, net als wij. Zo concurreert de gemeente in feite met zichzelf."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement