Volledig scherm
De A67 veroorzaakt overlast, aldus de inwoners van Genoenhuis. © Rob Engelaar

Projectgroep gaat barricades op: 'Nú aanpak overlast A67'

GELDROP - Geluidsoverlast veroorzaakt door de A67, het is voor bewoners van Genoenhuis in Geldrop al jaren een probleem. ,,Zij kunnen niet met de ramen open slapen. Al sinds die wijk zo’n jaar of twintig geleden gebouwd is”, moppert voorzitter Henk Bos van Belangenvereniging Zesgehuchten. Er is toen een geluidswal geplaatst, maar volgens Bos is die te laag en niet lang genoeg.

De belangengroep wil dat er iets aan de overlast gedaan wordt, dus moet het onderwerp op de politieke agenda. Juist nu, want de gemeente Geldrop-Mierlo moet dit jaar een geluidskaart overleggen bij Rijkswaterstaat.

Om inzichtelijk te maken dat de overlast écht onacceptabel is, heeft de belangenvereniging een projectgroep opgericht. Die bestaat uit acht personen, zowel bestuursleden van de vereniging als omwonenden. Die groep zal veel met de politiek in gesprek gaan. Bos: ,,De ambtenaar die de meting moet verrichten, nodigen wij uit om onze eerstvolgende vergadering op 11 juli bij te wonen. En als het aan mij ligt schuift ook iemand van Rijkswaterstaat aan.”

Een rondgang in de buurt leert dat de snelweg zich duidelijk laat horen. ,,Zeker wanneer de wind verkeerd staat” , beaamt mijnheer Van den Biggelaar uit de Livingstonestraat. Ook objectief is het vast te stellen. Meerdere metingen met een iPhone - onder meer bij McDonald’s, winkelcentrum Coevering en in Hoog Geldrop - wijzen volumes van rond de 60 decibel uit.

Hekelde
Toch ontbrak bij de politiek de wil om de overlast aan te pakken, hekelde de belangenvereniging op haar site. Bij de grootste partij in de raad, DGG, is het desondanks een programmapunt. Ook de combinatie PvdA /GroenLinks besteedde de nodige aandacht aan het onderwerp. Maar het leidde tot niets concreets. Volgens DGG-fractievoorzitter Frans Stravers omdat bij een vorige meting een aantal jaar geleden geen buitensporige decibellen werden vastgesteld. ,,En dan is er geen grondslag om Rijkswaterstaat de weg te laten veranderen. Zelf kan de gemeente dit niet.”

Maar wat Bos betreft gebeurt er onderhand iets. ,,Of het nu verhogen van die wal is of verlagen van de maximumsnelheid.” Ook moeten de op- en afritten wat hem betreft worden aangepast. ,,Die zijn te kort. Daardoor gebeuren er ongelukken. Omwonenden kunnen dan de fijnstoffen weer inademen.”

Bos wil daarom ook een fijnstofmeting. ,,Deze keer hopelijk geen berekening via een model , maar echte metingen.”

Geldrop e.o.