Volledig scherm

Raad Geldrop-Mierlo: later uitbetalen uitkeringen onaanvaardbaar

GELDROP-MIERLO - De gemeenteraad van Geldrop-Mierlo gaat niet akkoord met het besluit om bijstandsuitkeringen voortaan niet meer op de 27ste van de maand uit te betalen, maar op de vijfde van de maand daarna.

De raad nam daar maandagavond tijdens de begrotingsbehandeling unaniem een door D66, de VVD, GroenLinks en DGG ingediende motie over aan.

Werkbedrijf Senzer besliste onlangs om voortaan later uit te gaan betalen. In de zeven gemeentes die bij Senzer zijn aangesloten, wordt de bijstand nu nog vóóraf uitbetaald. Mensen worden achteraf gekort op hun uitkering als ze ook inkomsten uit werk hadden gehad. In de toekomst wordt dat meteen verrekend bij de uitbetaling. Daardoor worden naheffingen en incassotrajecten voorkomen.

De Geldropse raad vindt dat echter onaanvaardbaar. De fracties wijzen er op dat veel mensen met een uitkering krap bij kas zitten en moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Later uitbetalen kan ze volgens de raad in grote problemen brengen, omdat huren en andere vaste lasten wel voor het einde van de maand voldaan moeten worden.

Overigens haalt de motie waarschijnlijk niets uit. Wethouder Marc Jeucken zal de boodschap wel overbrengen, maar Senzer heeft het besluit al genomen

 1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
  Interactieve graphic

  Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

  REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.
 2. Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  EINDHOVEN - Bij voetbalclub Waalre is het deze zaterdagochtend even zoeken naar de AED. De elektrische defibrillator hangt niet in de kantine. Bij de kleedkamers, in een gebouwtje verderop, is alleen een EHBO-kist te vinden. Telefonische navraag bij voorzitter Toon Lavrijssen leert dat het levensreddende apparaat aan de buitenkant van de nabijgelegen sporthal hangt, op zo'n honderd meter van de voetbalvelden. Je moet het maar net weten.

Geldrop e.o.