Kinderen tijdens een eerdere actie met protestborden bij basisschool De regenboog in Geldrop.
Volledig scherm
Kinderen tijdens een eerdere actie met protestborden bij basisschool De regenboog in Geldrop. © Petra Bies

Raad van Toezicht van basisscholen Geldrop 'autoritair en elitair'

GELDROP - ,,Het lijkt autoritair en elitair." Professor Onderwijsrecht Miek Laemers van de Vrije Universiteit Amsterdam benadrukt dat ze niet alle details van de Geldropse scholencrisis kent, maar het gevoel bekruipt haar dat de Raad van Toezicht de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) niet voldoende bij beslissingen heeft betrokken. 

Terwijl een wetswijziging in augustus diezelfde raad - bestaande uit leraren en ouders - juist belangrijker maakte. Over de staking als middel om het conflict op de spits te drijven, heeft ze gemengde gevoelens. ,,Maar er was kennelijk een breekijzer nodig."

Minister kan ingrijpen

De scholenruzie noemt ze 'super ingewikkeld'. Laemers: ,,De tijd dringt. Het belangrijkste is dat er weer snel onderwijs wordt gegeven." Er zijn juridische manieren om het conflict aan te pakken, mochten de partijen - met onder meer de Onderwijsinspectie en wethouder Miranda Verdouw aan tafel - er maandagavond niet uitkomen. Een gang naar de rechter, ingrijpen door het Openbaar Ministerie of zelfs door de minister behoren volgens Laemers tot de mogelijkheden.

Kort geding

De Medezeggenschapsraad (MR) zou een kort geding kunnen aanspannen. Dat kan ertoe leiden dat de rechter bepaalt dat er direct weer les moet worden gegeven en dat de leerkrachten, de MR en het bestuur en de Raad van Toezicht onder begeleiding van een mediator hun problemen moeten uitpraten. Ook het Openbaar Ministerie kan ingrijpen. De officier van justitie zou de stichting waaronder de Raad van Toezicht en het bestuur vallen, kunnen ontbinden. ,,Maar dat is niet echt een oplossing voor de crisissituatie." Zelfs minister Slob kan zich op advies van de Onderwijsinspectie met de Geldropse situatie bemoeien. Maar dat betekent dat de geldkraan van de scholen gedeeltelijk of helemaal dicht wordt gedraaid. ,,Maar dat overleeft een school vaak niet."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement