Volledig scherm
© Thinkstock

Rentestrop voor Geldrop-Mierlo door hypotheken voor ambtenaren

GELDROP- MIERLO - Lange tijd konden ambtenaren in Geldrop-Mierlo een hypotheek afsluiten via de gemeente. Dat leverde de gemeente vorig jaar een renteverlies van een half miljoen euro op. 

Het was een mooie regeling voor ambtenaren: een hypotheek afsluiten via de gemeente. Met een gunstige rente die voor 10 jaar vaststond. Een hypotheek ook waarop op ieder moment boetevrij extra of helemaal kon worden afgelost. Sinds 2008 mogen gemeenten die service niet meer bieden. Maar deze erfenis uit de tijd dat de (hypotheek)bomen nog tot in de hemel groeiden, speelt de gemeente Geldrop-Mierlo tot de dag van vandaag parten. Bijvoorbeeld met een rentestrop van 570.000 euro. 

Boetevrij

Dit is te lezen in een brief van de rekenkamercommissie die woensdag in de Geldrop-Mierlose politiek besproken wordt. Die door de gemeenteraad ingestelde rekenkamercommissie stuitte vorig jaar bij een onderzoek naar startersleningen op het fenomeen van de ambtenarenhypotheken. Dat werkte totdat de minister het in 2008 verbood als volgt: de gemeente sloot een lening af bij de Bank Nederlandse Gemeente (BNG)) tegen een rentepercentage dat voor 30 jaar vaststond. Met het bij de BNG  geleende geld  werd een hypotheek verstrekt aan een ambtenaar in vaste dienst. Daarbij gold een rentevaste periode van 10 jaar. Bovendien kon de ambtenaar op ieder moment boetevrij extra of helemaal aflossen. 

Lage rente

Eerder werd al bekend dat Geldrop-Mierlo in 2016 nog voor 18,9 miljoen euro aan ambtenarenhypotheken had staan. Nuenen en Son en Breugel hebben nooit ambtenarenhypotheken verstrekt. De rekenkamercommissie constateert nu dat het hypotheekbedrag vorig jaar daalde naar 11,5 miljoen euro. De hypotheekrente is momenteel zo laag dat Geldrop-Mierlose ambtenaren massaal hun hypotheek oversluiten of aflossen. Boetevrij dus. Iets wat de gemeente niet kan. Als die het ambtenaren-hypotheekgeld wil gebruiken om de BNG-leningen af te lossen moet wél een boete betaald worden.  De veronderstelling van de rekenkamercommissie is dus dat de gemeente 'blijft zitten' met het geld. 

Ook constateert de commissie dat de hypotheekrente die de gemeente van ambtenaren ontvangt steeds minder wordt nu het totaal uitgeleende bedrag afneemt. Terwijl de rente die de gemeente zelf  voor de BNG-leningen moet betalen, gelijk blijft. In 2014 leidde dit tot een negatief saldo van 130.000 euro. Vorig jaar zelfs tot 570.000 euro.

Veel gemeenten hebben de hele hypotheekportefeuille inmiddels overgedragen aan een bank. In Geldrop-Mierlo is in 2007 besloten dat niet te doen wegens de hoge eenmalige kosten: 3 miljoen euro. Het is nu aan de politiek om opnieuw een afweging te maken. Volgens de rekenkamercommissie geldt dat ook voor de besteding van de miljoenen die bij de gemeente binnenkomen nu ambtenaren hun hypotheken aflossen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement