Volledig scherm
© Johan den Ouden

'Scherper beleid in Geldrop-Mierlo, dus meer drugspanden dicht'

GELDROP-MIERLO - Dat er in Geldrop-Mierlo relatief veel drugspanden gesloten worden heeft te maken met het scherpe beleid van de gemeente. Burgemeester Berry Link ziet dit in ieder geval als een belangrijke oorzaak. Hoe het precies komt dat Geldrop-Mierlo koploper is in de regio met het aantal sluitingen is moeilijk aan te geven, stelt Link in een reactie op vragen van GroenLinks.

Fractievoorzitter Rob van Otterdijk wilde weten wat de oorzaak is van het hoge aantal sluitingen en waarom er behoorlijke verschillen zijn tussen gemeentes.

Damoclesbeleid
Dit jaar zijn er in Geldrop-Mierlo al veertien panden gesloten omdat er een handelshoeveelheid drugs gevonden was. Het Damoclesbeleid geeft burgemeesters de bevoegdheid een pand dan tijdelijk te sluiten. Burgemeester Link maakt daar gebruik van. "We sluiten na de eerste overtreding", zei hij maandagavond tijdens het vragenhalfuur aan het college.

Vizier
Volgens Link heeft de gemeenteraad bij vaststelling van het veiligheidsplan een hoge prioriteit gegeven aan bestrijding van drugsoverlast en -criminaliteit. De burgemeester gaf ook aan dat er meer meldingen binnenkomen. "Mensen zijn sneller bereid om hiervan anoniem aangifte te doen." Hierdoor heeft de gemeente mogelijke drugspanden eerder in het vizier.

Geldrop e.o.