Volledig scherm
slachthuisstraat in Geldrop © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Slachthuisstraat in Geldrop krijgt nieuwe vloerbedekking

GELDROP - Smallere rijstroken, bredere stoepen, klinkertjes en tegels. In de nieuwe Slachthuisstraat gaan automobilisten straks vanzelf 30 km per uur rijden. 

'Duurzaam veilig' is de term die ze bij de gemeente gebruiken om heel kort uit te leggen hoe de Slachthuisstraat in het centrum van Geldrop er straks uitziet. 

,,Eigenlijk zouden er niet eens meer 30 km bordjes hoeven staan", zegt verkeerswethouder Hans van de Laar (DPM), ,,in deze straat is het straks vanzelfsprekend om niet harder te rijden". 

Lappendeken

Het heeft even geduurd voordat de lappendeken van (beschadigd) klinkers en asfalt wordt vervangen door deugdelijke 'vloerbedekking'. Maar dat komt doordat gewacht is totdat de nieuwe woningbouwprojecten Overburght en Weverij klaar waren. En natuurlijk moesten bewoners ook gelegenheid hebben om iets te vinden en bij te sturen aan de plannen. 

Quote

Fijn voor rolstoe­lers die nu halverwege de straat moeten oversteken omdat de stoep te smal is.

De wethouder en zijn ambtenaar leggen uit dat het niet mogelijk was in het straatje van enkele honderden meters veel drempels aan te leggen. Het is voor de brandweer ook de kortste route naar het St. Anna Ziekenhuis. Er komt dus maar één verhoging in een kruising (punaise). Wel wordt de rijweg een stuk smaller. Daardoor kunnen  de trottoirs breder gemaakt worden. Fijn voor bijvoorbeeld rolstoelers die nu halverwege de straat moeten oversteken omdat de stoep te smal is. 

Vergunninghouders

Met de aanpak van de weg wordt eind dit jaar begonnen. Voor de zomer volgend jaar is het werk klaar. Meteen wordt ook de riolering vervangen. In de nieuwe situatie mogen alleen vergunninghouders in de straat parkeren. Zo'n vergunning wordt alleen aan bewoners aangeboden. Volgens de wethouder voor een gering bedrag van 'enige tientjes per jaar'.  Daarmee komt ook een einde aan de huidige parkeeroverlast. Er wordt nu veel geparkeerd door (polikliniek)bezoekers van het Anna. Rondom het ziekenhuis kan alleen maar betaald geparkeerd worden (1,20 euro per uur). En in de Slachthuisstraat hoeft dat niet. 

Slachthuisweg

Hoe anders de straat tussen het Bogardeind en de Laan der Vier Heemskinderen straks ook zal ogen, de naam blijft dezelfde. ,,Daar hadden bewoners ook geen bezwaar tegen", zegt de wethouder. Hoewel er van van een slachthuis in de Slachthuisstraat al heel lang geen sprake meer is. Van de Laar: ,,Wat dat betreft hadden we 'm beter Slachthuisweg kunnen noemen."