Volledig scherm
De nieuwste aanwinst van de Spruwwejagers: de Spruwwebabes.

Spruwwejagers ontstonden 55 jaar geleden op zolder in Mierlo

MIERLO - Mathie van Hoof is in de carnavalswereld bekend als kletser met het typetje 'Frutje Frot'. Van Hoof was ook medeoprichter en jarenlang voorzitter van de Spruwwejagers.

Deze Mierlose carnavalsvereniging viert nu haar 55 jarig bestaan. Rinie van Hoek is net als Van Hoof man van het eerste uur. Hij mag zich zelfs 'Spruw van de eeuw' noemen, een titel die hem in 2006 werd toegekend. Van Hoek was één van de 'Kajotters' (Katholieke Arbeiders Jeugd) die begin jaren zestig samenkwamen op de zolder van het Patronaat in Mierlo. "Carnavalsvereniging De Kersepit werd in die tijd opgericht. Daar waren vooral middenstanders bij betrokken. Als jongeren onder elkaar zeiden we 'Dat kunnen wij ook'."

Zo ontstond De Vrolijke Kietelaars. Al snel werd voor de huidige naam gekozen, een verwijzing naar het kersendorp Mierlo.

Harold Liebreks werd eind 2012 voorzitter. "Het is echt een familieclub. Mensen die erbij komen, nemen ook hun kroost mee. De kinderen van de raadsleden worden betrokken bij activiteiten. Sinds kort hebben we de Spruwwebabes, een soort hofdames. Hier zitten voormalige dansmariekes bij die te oud zijn voor de dansgarde. Zij treden nu op als gastvrouwen. Wij zorgen voor opvolging en doorstroming."

Wie dit jaar het boerenbruidspaar vormen, wordt zaterdag 10 december bekendgemaakt op de Mierlese Aovund in residentie De Weyer. Ook kiest men de Mierlose carnavalsschlager. Op 18 maart is de jubileumreceptie. En voor 9 juli staat een zomercarnaval op het programma. "Dat wordt een spektakel", belooft Liebreks.

Geldrop e.o.