Volledig scherm
Strabrecht College Geldrop © Ronald Otter

Strabrecht College Geldrop schrapt zittenblijven

GELDROP - Ze gaan het helemaal anders doen op het Strabrecht College in Geldrop. Het onderwijs gaat op de schop. Leerlingen gaan meer zelf bepalen hoe ze hun vakken willen volgen. De docent krijgt meer een rol als coach en leerlingen hoeven straks geen jaar over te doen als ze bepaalde vakken niet halen.

"We beseffen al langere tijd het belang om iets aan ons onderwijs te doen", stelt rector Leenderd van der Deijl. Docenten keken bij andere scholen, voerden gesprekken en kwamen met de wens om het onderwijs meer te richten op de leerlingen. Niet langer de jongeren aan de hand van een lesrooster door de dag heen loodsen. "We willen het anders gaan doen, de leerlingen meer motiveren en keuzes aanbieden”, aldus Van der Deijl.

Stap verder
Een projectgroep is met de wensen aan de slag gegaan. Een groep docenten bezocht Canada, een andere groep ging naar Zweden.

In alle brugklassen krijgen leerlingen voortaan de ruimte om eigen keuzes te maken. Bij de kunskapsskolan-brugklas, overgenomen uit Zweden, gaat het Strabrecht nog een stap verder. Daar kan de leerling zelf zijn route bepalen. Hij kan bijvoorbeeld vakken op meerdere niveaus volgen. Van der Deijl noemt het niet meer doubleren als groot verschil. "Leerlingen kunnen nog vertragen, maar niet meer blijven zitten. Ze hoeven niet een heel schooljaar opnieuw te doen."

Binnen de nieuwe onderwijsmethode kiezen leerlingen meer zelf. Ze krijgen minder lang klassikaal les en mogen zelf bepalen hoe ze hun schooluren willen volgen.

Meer tijd
Er is een einddoel, bijvoorbeeld een toets, en de leerling bekijkt samen met een mentor hoe hij naar dat doel toe gaat werken. Marieke Huigen van de projectgroep legt uit dat dit kan betekenen dat sommige leerlingen extra uren besteden aan wiskunde en minder uren aan vakken die ze goed beheersen. "Het grote voordeel is dat je meer tijd hebt voor individuele leerlingen”, denkt projectgroeplid en geschiedenisleraar Willy van den Berg. "De leerlingen van nu vragen om een ander soort onderwijs."

Meer zelf kiezen, meer vrijheid; het betekent niet dat de leerlingen aan hun lot worden overgelaten. "De basisvoorwaarde is structuur, en niet zoek het maar uit.”

Het Strabrecht College in Geldrop krijgt binnen een paar jaar een nieuw schoolgebouw. De gemeenteraad is akkoord, de plannen zijn in de maak. Volgens Van der Deijl is er nog geen ontwerp. "Het is natuurlijk wel fijn dat we nu de kans hebben om ons nieuwe gebouw in te passen binnen het nieuwe onderwijsconcept."

Geldrop e.o.