Volledig scherm
IPTCBron Fotopersburo van de Meulenhof BV;Fotopersburo van de Meulenhof BV Houtse Parallelweg 72 5706 AD Helmond tel. 0492 475472;MEULENHOF Roze maandag kermis Geldrop;EDRegioSimon Rood;Geldrop;Nederland © Jean Pierre Reijnen

Tevredenheid over grotere kermis Geldrop, al is niet iedereen blij

GELDROP - Over het Geldropse Horecaplein schalt het vrolijke gegil van een stel pubers vanuit een vervaarlijk hoog en snel draaiende attractie en op de stoep bij het parkeerterrein aan De Meent ligt een tamelijk vers plakkaat braaksel; de kermis is overduidelijk in town

Een grotere kermis dan andere jaren. Want de bezoekersaantallen liepen terug en om die weer op te krikken moest er volgens het college van burgemeester en wethouders wat gebeuren. De uitbreiding zit 'm onder andere in het handjevol attracties dat nu op het parkeerterrein achter het gemeentehuis aan De Meent staat.

Veel omwonenden vonden het op voorhand echter maar niks en vreesden overlast. Een aantal heeft nu dan ook - zo blijkt na een korte rondgang - eieren voor z'n geld gekozen en huis of appartement voor een paar dagen verlaten. ,,Maar mij valt  het achteraf reuze mee", bekent een oudere dame die net de deur van haar huis grenzend aan De Meent op slot draait.

Quote

Hoe hoger je woont, hoe meer last je hebt

Jan de Beer

Jan de Beer is voorzitter van de bewonersvereniging van appartementencomplex De Hofmeier dat uitkijkt op De Meent. Hij zegt dat het niet eens zozeer de attracties zijn die voor problemen zorgen, maar meer de optredens op het Horecaplein. Hij vertelt dat het geluid wordt begrenst. ,,Op het Horecaplein zelf overschrijdt het waarschijnlijk niet de normen, maar er wordt niet gekeken naar de draagwijdte en wat dat geluid hier tussen de gebouwen doet", zegt hij. ,,Hoe hoger je woont, hoe meer last je hebt."  Hij beaamt echter dat het geluid om twaalf uur 's avonds keurig uit gaat. En natuurlijk;  wonen in het centrum gaat nu eenmaal gepaard met evenementen. ,,Maar waarom moet dat geluid toch zo hard?"

Volgens een woordvoerder van de gemeente valt het aantal klachten van omwonenden op één hand te tellen. De gemeente is in zijn algemeenheid bovendien best tevreden over de kermis nieuwe stijl. ,,Vooral de zondag sprong er qua bezoekers echt uit", zegt de woordvoerder. Dat komt waarschijnlijk niet alleen door de extra attracties op De Meent, maar ook doordat exploitanten, horeca-ondernemers, winkeliers en gemeente de handen in één sloegen om met meer aandacht en activiteiten meer mensen te trekken. Bovendien was het zondag mooi weer en vond de kinderrommelmarkt - normaal gesproken gehouden tijdens Geldrop Anders - nu tijdens de kermis plaats.

'Basis is goed'

Richard Pors van Heerenhuys23 en voorzitter van de horecavereniging, vertelt dat de horecazaken 25 tot dertig procent meer kosten hebben gemaakt om een beter kermisprogramma neer te zetten. Pors is best tevreden over het resultaat. ,,De basis is in ieder geval goed. Nu eens kijken of we volgend jaar nog wat meer kunnen met bijvoorbeeld het muziekprogramma." Ook qua bezoekersaantallen is hij persoonlijk wel tevreden. Maar hij weet niet of dat voor elke zaak in het centrum zo is. ,,Wij en een café als De Gammele Geit hebben een boel vaste klanten. Die komen met de kermis ook allemaal, maar ik weet niet of dat voor bijvoorbeeld een lunchcafé ook zo werkt."

En de kermisexploitanten? Ook hier klinkt een 'tevreden.' De samenwerking met horeca, gemeente en winkeliers is volgens Jan Fabrie, eigenaar van de attractie Hobbel en de Geit, goed bevallen.  ,,We horen bovendien van bezoekers dat ze blij zijn dat er weer wat grotere attracties staan, want die zijn hier een paar jaar niet geweest."

Geldrop e.o.