Volledig scherm
Gebruikers van het Dienstencentrum hingen het pand deze week vol met spandoeken, omdat ze geen plaats willen maken voor TMSG. © archieffoto Ton van de Meulenhof

TMSG reageert op ruilplan Dienstencentrum Geldrop

GELDROP-MIERLO - Volgens de Turkse Multiculturele Stichting Geldrop (TMSG) ligt de ruil van het Dienstencentrum aan het Sint Jozefplein tegen het TMSG-gebouw aan de Bleekvelden al vast.

Dat stelt de stichting in een verklaring die op Facebook is geplaatst. De stichting wil niet met de krant praten.

Ruilovereenkomst
In de verklaring op internet schrijft de stichting dat de gemeente en TMSG al een (concept-)ruilovereenkomst getekend hebben over het Dienstencentrum dat in eigendom is van de gemeente. "Daarmee is de ruil naar ons oordeel definitief." De gemeenteraad zou er volgens TMSG niets meer over te zeggen hebben.

De gemeente Geldrop-Mierlo ontkent echter dat er een overeenkomst getekend is en legt de kwestie wel degelijk voor aan de gemeenteraad. Dinsdag bespreekt de politiek de ruil voor het eerst.

Op zoek
De huisvestingskwestie rond TMSG loopt al decennia. De stichting, die zegt een achterban te hebben van duizend personen, is al sinds de jaren tachtig op zoek naar een plek voor een ontmoetingsruimte. In 2012 kocht de stichting uiteindelijk een pand aan de Bleekvelden. Op dat pand rust echter een bedrijfsbestemming.

In 2014 besloot de gemeenteraad het bestemmingsplan niet te wijzigen. Het pand werd daarmee onbruikbaar voor TMSG. Wel gaf de raad het college via een motie een opdracht om TMSG te helpen. B en W moesten onderzoeken of het mogelijk was een geschikt gebouw in eigendom van de gemeente te ruilen tegen het bedrijfspand aan de Bleekvelden.

Conclusie onderzoek
Dat onderzoek is nu afgerond. De conclusie luidt dat het Dienstencentrum de beste optie is. Als het om ruilen gaat ten minste. Maar in de kanttekeningen bij het stuk staat ook een oplossing waarbij niet geruild hoeft te worden: TMSG huisvesten in verenigingsgebouw De Borgh en het naastgelegen Broakes Huukske. Dat ziet de stichting echter niet zitten.

Maar het plan rond het Dienstencentrum stuit in de wijk op grote bezwaren. In dat pand zijn nu twintig verenigingen gehuisvest en die zijn bang te moeten verkassen.

Lees zaterdag het uitgebreide verhaal in het ED of in de digitale krant.

Geldrop e.o.