Volledig scherm
De leerlingen kregen een tijdje les in een tent in de aula © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Van lokalenruzie naar gangtwist in brede school Geldrop

GELDROP - Eerst was er ruzie over een lokaal, nu is er gedoe over een gang. Het wil maar niet boteren tussen de Geldropse schoolbesturen Eenbes en ’t Nut, die allebei een basisschool hebben binnen brede school De Coevering. En dus zaten Eenbes, Nut en gemeente maandagavond weer bij de commissie bezwaarschriften. Formeel vanwege een bezwaar van Eenbes tegen de gemeente Geldrop-Mierlo die eigenaar is van het gebouw, maar in de kern gaat het over twee schoolbesturen die elkaar niet vertrouwen.

De huidige twist draait om een gang die grenst aan lokalen die nu in gebruik zijn bij Nutbasisschool De Regenboog. De gang wordt volgens Eenbes niet gebruikt door Eenbesschool De Branding. De vierkante meters van de gang zouden daarom volledig toegekend moeten worden aan De Regenboog en niet ook deels  aan De Branding. Volgens de gemeente zijn er echter afspraken over de toebedeling van vierkante meters. Daaruit volgt dat de gang wel degelijk deels onder De Branding valt.

Twintig vierkante meter

Het gaat om een stukje van twintig vierkante meter: een futiliteit, zo lijkt. Maar voor Eenbes is het een principekwestie. Eentje die in de basis terugvoert op de lokalenruzie die afgelopen twee jaar tussen beide besturen speelde.  't Nut vond dat de Regenboog vanwege leerlingengroei recht had op een extra lokaal. De Branding zou die ruimte af moeten staan, maar Eenbes was het daar niet mee eens. Het leidde er zelfs toe dat Regenboogleerlingen een poosje les kregen in partytenten in de hal. 

Eenbes kreeg vorig jaar uiteindelijk van de rechter gelijk. Voor dit schooljaar kon Eenbesbestuurder Wim Klaassen echter niet anders dan erkennen dat De Regenboog recht had op extra ruimte. De Branding stond zodoende onder andere een teamkamer af. De Regenboog gebruikt die nu als lokaal.

Lokalen

En dan nu de gang. Uiteindelijk draait het toch ook hier weer om lokalen. De vierkante meters van de gang tellen bij het totale aantal vierkante meters van De Branding, waardoor De Branding volgens Klaassen groter lijkt dan hij feitelijk is. En dat heeft weer gevolgen als De Branding groeit en een extra lokaal nodig heeft. Het duurt met de extra - voor onderwijs nutteloze - meters van de gang langer voor de school daar recht op heeft. ,,Zonder gang hebben we met een groei van vijftien leerlingen mogelijk al recht op een extra lokaal", rekent Klaassen voor. ,,Mét die gang is een groei van misschien wel dertig nodig." 

De voorzitter van de bezwaarschriftencommissie vroeg maandag nog voorzichtigjes of partijen er toch niet onderling uit kunnen komen. Hoewel de besturen steeds zeggen dat ze heus willen samenwerken, bleek tijdens de zitting echter weer dat het onderlinge wantrouwen diep zit. ,,We zouden willen dat ze een houding aannamen die past binnen een brede school", verzuchtte de gemeentewoordvoerder dan ook.  

De bezwaarschriftencommissie komt binnen zes weken met een advies.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Geldrop e.o.