Volledig scherm
Café De Muis, voorheen café De Kuster. Hier is de boekpresentatie en in het oude café moest hij regelmatig zijn vader ophalen © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Wandelroute A.F.TH. van der Heijden in Geldrop: Zoektocht naar de beruchte nasiballen

GELDROP - Een wandelroute van acht kilometer langs markante plekken uit de jeugd van schrijver A.F.Th. van der Heijden. Een werkgroep stelde de route samen en maakte er een boek bij. De in Geldrop geboren Van der Heijden neemt 7 april het eerste exemplaar in ontvangst.

De plek waar moeder Van der Heijden regelmatig twee nasiballen bestelde om er op het toilet vast een op te eten. De plaats waar Karine twee jongens uitdaagde om een sandwich van haar te maken.

Deze en vele andere markante plekken uit de jeugd van schrijver A.F.Th. van der Heijden zijn te ontdekken via de 'A.F.Th. van der Heijden Wandeling'.

Het bijbehorende wandelboek wordt 7 april gepresenteerd, een dag later is de officiële opening van de wandeling.

Op pad met Renny de Bruyn, initiatiefnemer van de wandeling en liefhebber van het werk van de in Tivoli (toen nog Geldrops) geboren en getogen schrijver.

De wandelroute, gemaakt door de Werkgroep Van der Heijden Wandeling, gaat langs plekken die A.F.Th van der Heijden beschreven heeft in zijn boeken en langs plaatsen waar hij gewoond heeft. We beginnen bij de nasiballen. ,,Een geweldige anekdote", volgens De Bruyn. Een lichtbak van Coca Cola aan de gevel is de laatste herinnering aan het cafetaria van Pietje en Mietje dat hier ooit gevestigd was. ,,Als moeder met Adri friet ging halen kreeg iedereen één snack. Moeder bestelde echter voor zichzelf twee nasiballen. Een voor thuis, de ander at ze op in het toilet", vertelt De Bruyn.

We gaan Braakhuizen-Noord in, de wijk waar Van der Heijden een groot deel van zijn jeugd doorbracht. Op het Volmolenplein wil de werkgroep een bank laten plaatsen. ,,De crowdfunding hiervoor is in volle gang."

De bank moet wandelaars uitzicht bieden op een van de huizen waar het gezin in de jaren vijftig woonde en op de plek van zijn lagere school: de Frater Andreasschool. Die inmiddels verdwenen school is het toneel van de forse scheldpartij van Albert Egberts uit De Gevarendriehoek.

Ook in De Gevarendriehoek een rol voor het voormalige politiebureau aan de Hofstraat. In dat bureau eindigt voor Alberts vader een fatale kermisdag in de cel.

Op de Beneden Beekloop, waar ook een bank moet komen, ontlaadt de spanning uit De Sandwich. Na een examenfeest zwalkt een jong gezelschap door het dorp. Voor de rij winkels oppert Karine dat ze het koud heeft en dat Frank en Adriën haar moeten verwarmen door een sandwich van haar te maken. Frank onder, Adriën boven en Karine er warm tussenin.

Project

Acht kilometer lang is de wandeling langs locaties uit het werk van de schrijver en de plaatsen uit zijn jeugd. ,,Het is een heel groot project geworden, dat had ik niet bedacht toen ik twee jaar geleden het idee opperde", zegt De Bruyn.

Naast de wandeling en de bankjes is er een app en een wandelboek. ,,Een echt wandelboek met daarin ook veel foto's uit de privécollectie van Van der Heijden."

De schrijver is volgens De Bruyn 'razend enthousiast' over het project. ,,Hij komt vanuit Amsterdam naar Geldrop om het eerste wandelboek in ontvangst te nemen. Die, besloten, presentatie is in café De Muis op Hulst."

Een café dat Van der Heijden, onder de vroegere naam De Kuster, nog goed kent. Dat was de plek waar hij regelmatig zijn niet meer nuchtere vader op moest halen. Zaterdag 8 april wordt de wandelroute officieel geopend om 11.30 uur bij Kasteel Geldrop. De Bruyn verwacht veel van de A.F.Th. van der Heijden Wandeling. ,,Er zijn meer dan 1,3 miljoen boeken van hem verkocht. Ik verwacht een paar duizend wandelaars per jaar. Toeristen, mensen uit de omgeving en literatuurliefhebbers."

Volledig scherm
© x
Volledig scherm
Foto rechts: Adri met z'n vader en zus in de tuin van hun huis aan 't 'strontstrietje' op Hulst. © x
Volledig scherm
De plek waar de familie van der Heijden vroeger friet haalde. © Fotopersburo van de Meulenhof BV
Volledig scherm
Een van de plekken uit zijn jeugd: Adri op de Strabrechtse Heide. © x