Volledig scherm
Een impressie van hoe de zuilen er straks ongeveer uit komen te zien op straat. © Dirk Smit/Nul Zes

Zuilen als venster op Geldrops textielverleden

GELDROP - Glunderend staat de Geldropse wethouder Renée Hoekman naar twee kunstige zwarte zuiltjes op de vergadertafel te kijken. 

,,Geldrop was na Tilburg de tweede industrieplaats van Nederland", zegt ze trots. ,,Daar willen we mensen meer bij stil laten staan." Letterlijk. Vandaar de zwarte zuiltjes. Nu nog kleine prototypes, straks  ongeveer twee meter hoog en niet te missen in het straatbeeld. 

Centrum van Geldrop
De zuilen komen op acht plekken in het centrum van Geldrop en zijn onderdeel van een nieuwe wandelroute langs markante plekken uit de textielgeschiedenis. Voor het eind van het jaar moeten de zuilen er staan en is de route te lopen.

Ontwerper Dirk Smit en grafisch ontwerper Bas Koreman uit Eindhoven hebben de zuilen bedacht. Centraal in hun ontwerp staan spreekwoorden die met weven en textiel te maken hebben. Smit vertelt dat ze op dat idee kwamen door een filmpje met de Geldropse oud-wever Piet Stoop waarin hij allerlei spreekwoorden met betrekking tot weven benoemt. Het spreekwoord op de zuil heeft een relatie met de plek waar het staat. ,,De zuilen vormen op die manier een venster naar het verleden", legt Koreman uit. ,,Bij het oude pand van de Rabobank gaat het dan bijvoorbeeld om 'er goed garen bij spinnen' omdat dat een plek is waar geld werd verdiend",  voegt Smit toe. 

Geschiedenis
Het spreekwoord wordt begeleid door een kort stukje tekst over de geschiedenis van de plek. Er staat bovendien een afbeelding bij.  Daarin ligt de focus op handen. Smit: ,,Want het zijn de arbeiders die het werk verricht hebben. Handen die de welvaart geweven hebben. Draad voor draad."

Maar de zuilen zijn ook interactief. Er staat een QR-code op die met bijvoorbeeld een smartphone gescand kan worden. Via de code komt de wandelaar vervolgens op een website gemaakt door Bart Meulendijk, die op de afdeling communicatie van de gemeente werkt. Meulendijk noemt het een 'online magazine.' In dat magazine  is uitgebreide informatie te vinden over de specifieke plek waar de wandelaar staat en de textielgeschiedenis in het algemeen.

De wandeling met de zuilen hoort bij het Centrumplan voor Geldrop dat de gemeente momenteel aan het uitvoeren is. Dat plan bestaat onder andere uit het herinrichten van verschillende straten. Zo werd in 2015 de Langstraat al aangepakt en dit jaar gaat de Korte Kerkstraat op de schop. Het textielverleden - 'het DNA van Geldrop', zoals de gemeente het omschrijft - heeft in dat Centrumplan ook op andere manieren een rol. Zo worden in de vitrines van de ABN-Amro aan de Heuvel binnenkort oude Tweka-kledingstukken tentoongesteld.

Geldrop e.o.