72 familieleden in de voormalige boomgaard van Tutje Mickers uit Gemert 76 jaar later

VideoGEMERT - Een ouwe foto en een nieuwe wijk, daar draait het om bij de reünie van de Gemertse familie Mickers. Op de foto 72 familieleden, bij elkaar vanwege het 50-jarig huwelijk van Tutje en Hanna Mickers. De nieuwe wijk heet Mickershof. Jongste telg baby Bauke heeft zaterdag het straatnaambordje onthuld. Maar eerst is er op exact dezelfde plek als toen een foto gemaakt..... met 72 familieleden.  

Volledig scherm
Tutje en Hanna Mickers 50 jaar getrouwd in 1941. © -

,,Ik kan m'n eige niet vinden", zegt Nelly (89) van Vugt-Van Kessel, turend op de oude zwart-witfoto. Dat is niet zo gek, want Tutje en Hanna staan er met maar liefst zeventig familieleden op. ,,Ik ben er een van Miet Mickers die getrouwd is met Driek van Kessel." Een kleindochter van Tutje en Hanna dus. ,,Ik zat niet vooraan bij de kleinere kinderen", weet Nelly nog. ,,Daar staat ons vader en daar mijn tweede moeder", wijst ze. ,,Daar stond ik niet bij, want ik wou niks van haar weten." Als de digitale foto wordt uitvergroot vindt ze zichzelf terug: Het meisje dat aan de voeten van de twee dames met grote witte mutsen (links) zit. 

Maar liefst 72 familieleden zijn aanwezig op de overgroot-ouderlijke boerderij aan het Kruijseind 46. Nazaten van Tutje en van diens broers Marinus en Theo.  In de tuin, die grenst aan nieuwbouwwijkje Mickershof, wordt een familiefoto gemaakt, op exact delfde plek als 76 jaar geleden. Ook het gezelschap is exact even groot. 

Nazaat

De opstelling begint met twee stoelen voor de enige twee die ook op de óude foto staan. Nelly komt er tot haar grote verrassing achter dat zij niet de enige is. Neef Theo (89), nazaat van van Tutjes broer, was er ook bij. Ze hebben elkaar sindsdien nauwelijks meer gezien. ,,Ik heb nog bij jullie gelogeerd", zegt Nelly tegen Theo. Die weet daar niets meer van. ,,Ik was ook zo weer terug thuis. Toen mijn moeder net gestorven was kwam ik bij jullie. Het was bedoeld als een soort vakantie geloof ik. Maar mijn moeder net gestorven, in huis bij mensen die ik amper kende, het was allemaal te veel."  

,,Ik denk dat driekwart van de aanwezigen elkaar niet kent", zegt Theo (66) uit Uden, oftewel Theo van Cor van Theo van Tutje. Hij is mede-organisator van de reünie en heeft zelfs een speciale app op de smartphone gemaakt, waarmee hij de familiegeschiedenis ook voor de jongste generatie aanschouwelijk wil maken. 

Joan (57) is zoon van ' Jan ' van Miet van Tutje. Jan is inmiddels overleden,  zijn echtgenote Fien van Kessel-Bevers is dus de moeder van Joan. Zit in blauwe jas links naast Nel , haar schoonzus. Joan (van Kessel) heeft in 1981 het 'stamhuis' op de hoek van het Kruijseind en de Mickersgang gekocht.  ,,Mijn vrijgezelle oudtantes  Grarda en Truus en oudoom Frans woonden toen nog hier. In 1986 was alleen tante Grarda nog over, ze durfde niet alleen te blijven. Toen zijn wij er bij komen wonen."

Deftig

Het staat vast dat iedereen die Mickers heet, familie is. Tutjes kleinzoon Theo (73) uit Heeswijk-Dinther heeft zich in de familiegeschiedenis verdiept. ,,Mickers komt van Mijckart, een gaffelvormig stukje grond. Deze Jan van d'n Myckart is in 1320 in Bakel geboren." De koosnaam Tutje komt van Antonius. ,,Maar die naam was te deftig. En hij was niet groot, dus het werd Toontje en daarna Tutje", weet Heeswijkse Theo.

,,Toen mijn oma en opa hun gouden bruiloft vierden, heeft het feest drie dagen geduurd. Zij waren geen uitzondering. Iedereen die meende dat ie wat geld had deed dat." Naast heel wat priesters heeft de familie opvallend veel ondernemers voortgebracht. Dat blijkt ook uit de speciale eenmalige uitgave 'Familie Mickers Glossieke (kleine glossy). Het staat vol met advertenties van Mickersen en Van Kessels. 

Hondenkar

Als de foto genomen is loopt het hele gezelschap over het nog altijd bestaande 'padje' via de achtertuin richting de voormalige boomgaard van de familie. Tutje en Hanna, en later hun kinderen Frans, Grarda en Truus, verkochten in hun groentenwinkel aan huis fruit en groenten uit eigen hof. Met de hondenkar werden die ook in de buurdorpen Boekel, Handel en Huize Padua uitgevent. 

De Mickershof, met 44 nieuwe woningen, wordt omzoomd met de originele meidoornhagen.  Bert: ,,De gaten zitten er nog in, van de kinderen die appels kwamen halen. Ze wisten wel dat ome Frans niet zo hard kon lopen."  De Mickers-nazaten lopen langzaam de hele straat vol mensen. Onder toeziend oog van de buurtbewoners wordt het naambordje aan het begin van het wijkje onthuld. Met wat hulp van zijn vader trekt de 7 maanden oude Bauke van Niels van Theo van Cor van Theo van Tutje de Gemertse vlag er af. 

Volledig scherm
De familie Mickers in de overgrootouderlijke tuin, op exact dezelfde plek als 76 jaar geleden. In het midden, met witte jas Nelly van Vugt-Van Kessel. Zij staat ook op de foto die in 1941 is gemaakt, net als haar neef Theo, die rechts naast haar zit. © Fotopersburo van de Meulenhof bv
Volledig scherm
Bauke Mickers onthult straatnaambordje 'Mickershof' © -