Volledig scherm
Raad van State Den Haag © StreetView

Aurora-terrein Gemert hoeft niet snel schoon

DEN HAAG/GEMERT - De verontreinigde grond op het terrein van voormalig wasserij Aurora aan de Lodderdijk in Gemert hoeft niet met spoed door de provincie aangepakt te worden. Dat heeft de Raad van State in Den Haag woensdag bepaald. Daarmee zijn twee eigenaren van gronden rondom het bedrijfsterrein in het ongelijk gesteld.

De grond onder de wasserij, waar nu LipsPlus gevestigd is, zit al jaren vol met chloorstoffen. Dat komt omdat voormalig wasserij Aurora daar tussen 1958 en 1988 textiel chemisch gereinigd heeft. Daarbij zijn stoffen als trichlooretheen en tetrachlooretheen gebruikt. Er is een saneringsplan om de grond schoon te krijgen, maar dat plan strekt zich over meerdere jaren uit.

Als onderdeel van dat plan wil de provincie de bodemverontreiniging de komende jaren, tot aan 2021, in de gaten houden met peilbuizen. Pas in de tweede fase van het plan wil de eigenaar van het perceel, Aurora Holding bv, de grond daadwerkelijk saneren. De vuile grond kan pas worden verwijderd als de huidige bebouwing is verdwenen.

De twee grondbezitters die naar de Raad van State stapten, zien dat trage tempo niet zitten. De twee zeggen bouwplannen bij het terrein te hebben, en daarvoor willen ze onder meer een kelder gaan graven. Dat mag niet zonder toestemming van de provincie. Zolang de vervuiling met chloorstoffen in de grond zit, kan er geen grondwater worden onttrokken.

Snel gesaneerd 

Volgens de provincie zou het terrein snel en voor honderd procent gesaneerd kunnen worden als de bedrijfsgebouwen die erop staan worden gesloopt. Dat zou in 2021 kunnen gaan gebeuren, maar de provincie erkende vorige maand bij de Raad van State dat die datum hoogst onzeker is. Een woordvoerder gaf daarbij aan dat de provincie aan de slag moet als de vervuiling zich te snel via het grondwater verspreidt.

Volgens de provincie kunnen daarvoor ook bacteriën worden ingezet. Het eerste resultaat van een monitoring is er inmiddels. Het lijkt erop dat er geen verspreiding is, behalve op een plek waar een grondwateronttrekking is geweest, aldus het provinciebestuur. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement