Volledig scherm
Drukte op het Sint Wilbertsplein in Bakel, zondagochtend bij het vertrek van de karavaan van Go for Africa. © ED

Bakelse Go for Africa na 12 jaar groter dan ooit

BAKEL - Liefst 24 wagens vertrokken zondagmiddag vanaf  het Sint Wilbertsplein in Bakel richting Gambia. Daarmee is Go for Africa twaalf jaar na de start groter dan ooit. ,,Het is wel fijn als ze elkaar in de gaten houden."

Zijn Toyota Starlet is met afstand de kleinste auto van de karavaan die deze zondagmiddag vanuit Bakel richting de Gambiaanse hoofdstad Banjul vertrekt. En dan is Yorick van den Brand (19) uit Den Bosch óók nog eens de enige van het gezelschap die de drie weken durende rit in z'n eentje moet zien te klaren.  ,,Helemaal geen probleem", vindt hij zelf. ,,Want zo'n reis, dat is toch het avontuur van je leven?"

Tekst gaat verder onder foto.

Volledig scherm
Drukte op het Sint Wilbertsplein in Bakel, zondagochtend bij het vertrek van de karavaan van Go for Africa. © ED

Go for Africa is het geesteskind van Bakelnaar Jan Huizinga. Via zijn stichting zetten leerlingen autotechniek van ROC's zich zeven weken in om technische scholen in Gambia, Mauritanië of Senegal te voorzien van materialen, gereedschap en kennis. De auto's blijven in Afrika. ,,Een aantal ROC's heeft er afgelopen jaar nog meer bekendheid aan gegeven, dus het aantal aanmeldingen is groter dan ooit", vertelt Huizinga.

Dat zijn initiatief in de loop der jaren is gegroeid en nog steeds bestaat,  kan hij soms zelf amper bevatten. ,,Maar ieder jaar weer zie ik hoe iedereen super enthousiast terugkeert. Dat houdt mij ook gemotiveerd om ermee door te gaan. Wat we doen is een druppel op een gloeiende plaat, dat snap ik best, maar in sommige regio's is er dankzij ons nu wél techniekonderwijs dat er voorheen niet was."

Bijrijder

Deelnemer Yorick van den Brand volgt een opleiding autotechniek aan het Bossche Koning Willem I College.  Zijn oorspronkelijke teamgenoot haakte anderhalve maand geleden af. ,,Hij zag het toch niet zitten, naarmate het dichterbij kwam." Van den Brand heeft wel met een aantal mededeelnemers afgesproken dat hij in principe altijd een bijrijder uit een ander team in zijn Starlet heeft. 

Dat vindt zijn moeder Annemarie Damen wel een prettige gedachte. ,,Hij staat z'n mannetje wel, maar het is wel fijn als ze elkaar in de gaten houden. Yorick kijkt hier al heel lang enorm naar uit. Nee, ik ga zometeen niet huilen. Van binnen wel, maar ik laat geen tranen zien."

Volledig scherm
Drukte op het Sint Wilbertsplein in Bakel, zondagochtend bij het vertrek van de karavaan van Go for Africa. © ED
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement