Volledig scherm
Bart Werts in actie © René Manders/fotomeulenhof

Bart zit in een rolstoel maar doet staand mee aan golftoernooi in Bakel

BAKEL - ED-medewerker Bart Werts zit al zijn hele leven in een rolstoel. Maar het open golftoernooi Brabant Disabled Open in Bakel beleefde hij overeind. 'Wie weet schuilt er een nieuwe Tiger Woods in mij.'

Daar staat ie dan, de paragolfer. Voor mensen, die net als ik, in een rolstoel zitten is de paragolfer hét hulpmiddel voor de golfsport. Het apparaat ziet eruit als een elektrische rolstoel, het verschil is echter dat deze stoel je als het ware ‘laat staan’, dit allemaal om je slag te optimaliseren. 

Apart gevoel

Met tien anderen kijk ik een beetje gespannen naar het apparaat en het duurt even alvorens de eerste vrijwilliger zich aandient. Zelf heb ik ook wat twijfels; als je de hele tijd zit, dan is het raar om ineens staand voor je uit te kijken. Maar goed, nadat bijna iedereen aan de beurt is geweest mag ik de paragolfer in. Wat een apart gevoel, je wordt helemaal vastgezet zodat er niets kan gebeuren maar toch voelt het in eerste instantie onwennig én je weet helemaal niet of je de bal wel kunt raken. Na enkele pogingen is het raak en sla ik de bal behoorlijk ver weg.

Dat is de bedoeling van het Brabant Disabled Open, het initiatief van Helmonder Cees van Dijk, dat na acht keer op Overbrug in Helmond deze zaterdag voor de tweede keer op golfbaan Stippelberg wordt gehouden. In Bakel strijden 68 mensen met een lichamelijke beperking om de titel. ,,Die verdienen een normaal maatschappelijk leven, sport hoort daar ook bij”, zegt Van Dijk. Ook voor mij; door zuurstofgebrek bij de geboorte ben ik invalide.  Ik maak vandaag deel uit van een groepje van elf dat via een clinic van anderhalf uur kennis kan maken met de golfsport.

Les

Eerst luisteren we naar het welkomstwoord van burgemeester Michiel van Veen van Gemert-Bakel en dan trainen we op de driving range het afslaan. Er volgt ook nog een lesje putten voor beginners, onder begeleiding van twee mentoren, Nick Goedhart en Bert van Zutphen.  

Als je eenmaal doorhebt hoe je de golfclub vast moet houden is het best leuk om te doen. Ook het putten, het belangrijkste onderdeel van het golfen, gaat me goed af. Of ik echt een fanatieke golfer word,  betwijfel ik maar dit ga ik zeker vaker doen. Wie weet schuilt er een ‘nieuwe Tiger Woods’ in mij. Die schuilt er in elk geval zeker in de 8-jarige Tom Hendriks die ook een balletje komt slaan op De Stippelberg. Het grote talent speelt pas twee jaar golf maar rijgt de prijzen (Joost Luiten Classic en het World Championship US Kids Golf) aan elkaar. 

Volledig scherm
Bart Werts in actie © René Manders/fotomeulenhof