'Beste oplossing' visvijver Gemert kost 1,8 miljoen
GEMERT - Om afkalving van de oevers van visvijver De Dribbelei in Gemert te stoppen, moet de gemeente diep in de buidel tasten. ,,Van een probleem een kans maken."
De beste oplossing om het wegspoelen van de oevers van de Dribbelei-visvijver in Gemert een halt toe te roepen, is ook meteen de duurste. Het plaatsen van damwandplaten gaat naar schatting zo'n 1,8 miljoen euro kosten. Gemert-Bakel wil nu bekijken of zo'n oplossing deels gefinancierd kan worden met woningbouw in de omgeving van de vijver.
Het probleem rond de 2,3 hectare grote waterplas speelt al jaren. De oevers kalven langzaam af en dat levert steeds vaker gevaarlijke situaties op, constateert ook hengelsportvereniging Ons Genoegen. Vorig jaar is de bodem onderzocht, om zo in beeld te krijgen hoe het probleem kan worden opgelost.
Drie opties
Het bureau dat de studie heeft uitgevoerd, Lalkema uit Oirschot, heeft drie opties in kaart gebracht. Naast het plaatsen van damwandplaten kan de gemeente er voor kiezen de oevers deels af te graven. Het nadeel is dat er dan meters oever moeten worden 'ingeleverd' en dat er over een jaar of vijftien aanvullende werkzaamheden nodig zijn. Lalkema raamt de kosten voor deze constructie op zo'n 700.000 euro.
Een derde mogelijkheid is het stabiliseren van de grond. Dat zou tussen de 700.000 en 1,8 miljoen euro kosten. De meest rigoureuze oplossing, het dempen van de vijver, is volgens wethouder Anke van Extel (CDA, ruimte) in elk geval géén optie.
Van Extel wil de keuze voor een definitieve oplossing laten afhangen van een nog te maken totaalplan voor het hele gebied. Daarbij zijn de aangrenzende gronden van de gemeente inbegrepen evenals die van Jos Maas van de gelijknamige olie- en benzinehandel, die tussen de vijver en molen De Volksvriend zo'n 2,5 hectare grond bezit.
'Van een probleem een kans maken'
,,We willen de molen beter in het zicht, de visvijver aanpakken en woningbouw in die omgeving, reden genoeg om het gebied in z'n totaliteit te bekijken." Van een probleem een kans maken, noemt Van Extel dat. In het gebied is plek voor enkele tientallen woningen.
Omdat het maken van zo'n plan volgens Van Extel behoorlijk wat tijd vergt, is nu met de visclub afgesproken dat wordt gekeken hoe de 'gevaarlijkste' situaties rond de vijver toch al snel verholpen kunnen worden.
Overigens wordt (de veel kleinere) visvijver De Koppelen in Beek en Donk, die met hetzelfde probleem kampt, voor veel minder geld van nieuwe beschoeiing voorzien. Voor de benodigde schotten, palen en doek trekt Laarbeek 40.000 euro uit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer