Volledig scherm
Alda Loeffen (l) en Bellieflower van het Poppentheater in de Peel. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Bijna heel Gemert heeft geluk tijdens eerste Geluksroute

GEMERT - Zondagmiddag. Met een gevouwen theedoek op zijn hoofd en een rode schort over zijn kleding legt Christ Verheijen aan in de tuin van het Gemertse gemeentehuis. Hij heeft een tas vol bellenblazen bij zich. „Maar er zijn maar weinig kinderen”, constateert hij. De opmerking dat hij niet veel geluk heeft, wuift Verheijen echter weg. „Het is hartstikke mooi weer.”

Verheijen is een van de deelnemers aan de eerste Geluksroute Gemert. Hij wil deelnemers geluksmomentjes bezorgen. Dat wil ook Lianne Lenssen. Zij maakt in deze groene omgeving met iedereen die dat wil een jump to happiness. Het blijkt geen fysieke sprong te zijn maar een mentale. „Wisten wij ook niet”, zegt Helmy School. Ze is te spreken over de jump, net als haar man Gerard. „Een leuke ervaring”, zegt hij. „Voelt goed.”

Gerard School heeft geen moeite meer om zijn verhaal met vreemden te delen. „Vroeger wel. Maar het is juist prettig om met anderen te praten. Je wordt er sterker van.” De Gemertenaar is een techneut met een eigen bedrijf. Een pure liefhebber van techniek, geen geboren zakenman. „Dat was bij mij de drempel: anderen om hulp vragen. Sinds ik dat heb gedaan, draait de zaak beter en ben ik als persoon erg gegroeid.”

Het echtpaar School is benieuwd wat de Geluksroute nog meer brengt. Ze zetten koers naar het grasveldje bij de St. Janskerk. Daar geeft Monique Dhooge workshops gelukspoppetjes maken, kun je met Diderik Dellebeke bewegen zoals een dier en voeren de mensen van het Poppentheater in de Peel bolletjes wol aan gebreide dino’s. Maar alleen als die honger krijgen. „Ons geluk? Dat we samen toneel mogen spelen”, zegt Alda Loeffen.

Kuiltje

Een mevrouw van middelbare leeftijd treft het niet op het niet-gemaaide veldje. Tussen de geluksbrengers stapt ze in een kuiltje. Gelukkig beheerst Bellieflower van het poppentheater ook reiki, de Japanse paranormale therapie. Met haar handen trekt ze de pijn uit de voet van de onfortuinlijke dame. Die betaalt als ze weer overeind is met een ‘free hug’ en neemt snel afscheid. Ze moet naar Eindhoven. PSV speelt.

Op het Ridderplein is een beachvolleybaltoernooi. De organisatie heeft ook een paar met zand gevulde plastic zwembadjes geregeld. Aha, híer zijn de kinderen, druk in de weer met schepjes en vormpjes. Even verderop is een groepje jongens verwikkeld in een watergevecht, bij de kraan die bedoeld is om bekertjes water te vullen voor de beachvolleyballers. Op de terrassen zijn vrijwel alle stoelen bezet. De volwassenen genieten van de zon.

Volledig scherm
Helmy en Gerard School maken een jump to happiness met Lianne Lenssen (r). © Fotopersburo van de Meulenhof BV