Volledig scherm
Bloemist Tom Siebers in de bloemenzaak in De Mortel. © Fotomeulenhof

Bloemist uit De Mortel maakt furore

DE MORTEL - Dat Tom Siebers wonderlijke kunstwerken kan maken met bloemen, was een paar jaar geleden al te zien in het programma Hollands Beste Bloemstylist. Daarin schopte de Mortelse bloemist (30) het tot de vierde plaats. Op het NK bloemsierkunst in Veenendaal hoopt Siebers het dinsdag en woensdag nog beter te doen.

In ieder geval mag Siebers zich dit jaar al een van Neerlands twaalf beste bloemkunstenaars noemen. In de voorronde in Venlo pakte hij enkele weken geleden de derde plaats en wist hij zo door te stoten tot de finale.

De eerste plaats in Limburg was weggelegd voor een oude bekende: Hanneke Frankema. Vier jaar geleden onderwierp ze als jurylid bij Hollands Beste Bloemstylist Siebers' kunststukken aan strenge keuringen, nu zijn de twee concurrenten in de titelstrijd. ,,Maar ik heb van dat programma ook veel geleerd. Bijvoorbeeld dat het belangrijk is om je werk goed te presenteren."

Local hero

Plots werd hij een 'local hero'. ,,Ineens werd ik herkend op de kermis in Handel. Apart is dat." De in het tv-programma geleerde lessen moeten hem in De Basiliek in Veenendaal van pas komen. In het dagelijks leven bewijzen ze hun nut bij bloemisterij 't Bluumke. Toms ouders Elise en Paul stichtten het bedrijf al in 1981.

Tom Siebers werkt nu intussen al ruim een decennium in de bloemisterij van zijn ouders, die ook een winkel in Boekel hebben. Anno 2018 is het vak van bloemist behoorlijk anders dan in de begindagen van 't Bluumke. Bloemisten concurreren tegenwoordig met supermarkten, waar je ook bossen bloemen kunt inslaan. ,,Maar er is wel een wezenlijk verschil", volgens Siebers. ,,Daar koop je massaproducten. Voor persoonlijke aandacht moet je bij ons zijn."

Compliment

Bruiloften, begrafenissen, bedrijfsdecoraties. Daar moeten zaken als 't Bluumke het van hebben. ,,Tegenwoordig moet een bloemist zich steeds verder creatief ontwikkelen om nog het hoofd boven water te houden", weet Siebers. Daar staat dan tegenover dat hij en zijn vakbroeders een rol spelen in sommige van de meest ingrijpende momenten in een mensenleven. ,,Wanneer de betrokkenen dan vertellen dat het bloemstuk precies zo is geworden als zij dat wensten, is dat een mooi compliment."

Of de jury op het NK net zo onder de indruk is, moet blijken. Maar in ieder geval sprak Siebers al zijn creativiteit al aan tijdens de stukken die hij thuis al mocht maken.