Volledig scherm
© stock.xchng

Botulisme in vijver aan Bisonstraat in Gemert

GEMERT - In een vijver aan de Bisonstraat/Diederikstraat in Gemert is sprake van botulisme, een gevaarlijke bacterie. Het gaat om het type C botulisme. Dit type botulisme is gevaarlijk voor huisdieren, zoals honden en katten.

Deze bacterie kwam naar voren na onderzoek van een dode vogel die op 29 september is gevonden in de vijver. Het waterschap raadt aan om ieder contact van mens of dier met water en watervogels in deze vijver te vermijden.

De gemeente Gemert heeft waarschuwingsborden geplaatst op de locatie en waterschap Aa en Maas houdt de situatie in de gaten.

Wijkbewoners
Wijkbewoners die dode eenden of andere watervogels in het water zien liggen worden geadviseerd de dieren niet zelf aan te raken, maar contact op te nemen met de gemeente Gemert-Bakel of waterschap Aa en Maas. Medewerkers van gemeente of waterschap verwijderen dan de kadavers op een veilige manier.

Omdat kadavers van vogels de belangrijkste verspreidingsbron zijn van botulisme wordt er ook geadviseerd geen vogels in de vijver te voeren, zodat ze niet aangetrokken worden naar de vijver.

Botulisme
Botulisme is een voedselvergiftiging veroorzaakt door de gifstoffen van de bacterie Clostridium Botulinum”. Botulisme komt vaak voor in het voorjaar en de zomer en heeft vaak de sterfte van dieren, zoals eenden en vissen, tot gevolg. Ook honden en andere dieren kunnen er ziek van worden. Botulisme kan in zeldzame gevallen schadelijk zijn voor de mens.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement