Volledig scherm
De villa in aanbouw aan de Pandelaarse Kampen in Gemert. De bouw lag vier maanden stil nadat er onverwacht asbest was aangetroffen. © FotoMeulenhof

Bouw villa lag stil na aantreffen verontreinigde varkensstal onder de grond

GEMERT-BAKEL - Stel: je laat een villa bouwen op een fraai, riant perceel in het buitengebied van Gemert, maar komt er tijdens de bouw van die villa achter dat er in de grond een complete varkensstal ligt verstopt, inclusief een serieuze hoeveelheid asbest. Het overkwam Marc Saes, die de grond overnam van CDA-raadslid Wim Meulenmeesters.

,,De verrassing was voor mij net zo groot als voor Marc", zegt Meulenmeesters daarover. ,,Ik heb nooit geweten dat dat daar in de grond heeft gezeten, anders had ik dat natuurlijk wel aangegeven. Nu ben ik het haasje, ik draai voor de kosten op. Zo simpel is het gewoon."

In 1993 neemt Meulenmeesters een bestaand boerenbedrijf aan de Pandelaarse Kampen over om er zelf te gaan boeren. Meulenmeesters laat de bestaande varkensstallen staan en breidt deze later verder uit.

In 2009 besluit hij in Gemert te stoppen en het perceel als ruimte-voor-ruimte-kavels te verkopen. Met deze regeling mogen kavels in het buitengebied worden bebouwd, als 'tegenprestatie' voor de sloop van stallen.

Asbestinventarisatie

Om het perceel te kunnen verkopen, laat Meulenmeesters in 2009 een asbestinventarisatie opstellen door een bureau uit Odiliapeel. Uit die inventarisatie blijkt dat 'geen spoedeisende asbestsanering noodzakelijk was'. Maar tegelijkertijd concludeert het bureau ook dat er een 'redelijk vermoeden' bestaat van de aanwezigheid van asbest in de putten van de te slopen stallen. ,,Daarom is dat tegelijk met de sloop van de twee stallen ook allemaal gesaneerd", aldus Meulenmeesters. De benodigde sloopvergunning wordt in februari 2009 verleend.

Na het saneren duurt het nog enkele jaren voor de grond daadwerkelijk verkocht wordt. Als voor de daadwerkelijke verkoop aan Saes nog een keer onderzoek wordt gedaan vanwege de benodigde schonegrondverklaring blijkt dat op een deel van het terrein in beperkte mate PCB in de grond zit. PCB staat voor polychloorbifenyl en is een stof die vroeger onder meer als isolatievloeistof werd gebruikt in koelvloeistof, smeermiddel en brandvertrager. Meulenmeesters: ,,Ik heb geen flauw idee hoe het daar terecht is gekomen, maar ik heb het uiteraard laten saneren.''

Verbazing

Als die grond schoon is, wordt de deal tussen Meulenmeesters en Saes definitief gesloten. In opdracht van Saes gaat bouwbedrijf Versteegden uit Erp aan de slag met de bouw van een 'moderne, landelijke villa' met rieten kap, naar een ontwerp van bouwkundig tekenbureau Donkers Relou uit Elsendorp. Maar als medewerkers van het bouwbedrijf dit jaar beginnen te graven voor de kelder die onder het landhuis moet komen, stuiten ze tot verbazing van Saes op ruim een meter diepte opnieuw op asbest, naast een flinke hoeveelheid puin en hout. De vondst zorgt ervoor dat de bouw vier maanden stil komt te liggen.

Saes: ,,Zoiets hoor je niet tegen te komen op een bouwrijp perceel met schonegrondverklaring. Maar als ik iets geleerd heb, is dat zo'n verklaring kennelijk niet zoveel zegt." Saes gaat ervan uit dat Meulenmeesters zelf inderdaad niet van de vervuiling heeft geweten. ,,Vroeger was er natuurlijk nog niet veel bekend over asbest. Ik hoor nu dat het toen vaker voorkwam dat boeren dat soort zaken gewoon op eigen grond onder de grond stopten.''

Saes 'snapt ook best dat je zo'n perceel niet helemaal tot zoveel meter diep kan afgraven'. ,,Dan ga je op zoek naar een probleem dat er misschien helemaal niet is. Maar op het moment dat er alsnog asbest aan het licht komt, treden er allerlei regels en procedures in werking die als nieuwe eigenaar eerder tegen je dan voor je werken. Dat is wel frustrerend."

Meulenmeesters, die zelf inmiddels in Elsendorp woont, is op zijn beurt aan het bekijken of hij de vele duizenden euro's die de nieuwe sanering met zich heeft meegebracht, kan verhalen op de vorige eigenaar. Dus de boer van wie hij het perceel destijds heeft overgenomen. Of dat gaat lukken is nog niet duidelijk.

Volledig scherm
© xxx
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Gemert e.o.