Volledig scherm
Toneelvereniging Mariahout brengt 'De Zwarte Ruiter' op de planken.

Brabants Boefje - de Zwarte Ruiter - in Mariahout

MARIAHOUT - Met angst en beven wordt in Mariahout naar de lucht gekeken. Zaterdag is in het openluchttheater de première van 'De Zwarte Ruiter, Brabants boefje' van toneelvereniging Mariahout. 'De mensen zagen hem meer als een kwajongen.'

De opvoering van de Zwarte Ruiter wordt een van de grootste voorstellingen ooit van de 45-jarige toneelvereniging Mariahout. ,,Het is superspannend", vertelt productieleider Helmie Segboer. Ga maar na, 196 rollen verdeeld over zo'n 30 spelers. Daarnaast nog een koor, kinderen, het gilde. Een gigantisch decor inclusief een grote truck en een paard.

Achter de schermen werken nog eens zo'n 25 mensen mee. Allemaal vrijwilligers die genieten van het op de planken brengen van dit stuk. ,,Alles hoort bij elkaar. De kostuums, het decor en de spelers. Het een kan niet zonder het ander. Naakt op het podium staan werkt niet. En als er geen decor is, heb je niets", geeft Segboer aan.

De Mariahoutse geeft aan dat bewust is gekozen voor de opvoering van de Zwarte Ruiter. Een regionaal bekend persoon die ook regelmatig in Mariahout te vinden was. Bij café De Roskam, dat eigendom was van familie van Hans Gruijters, alias de Zwarte Ruiter. ,,Het staat dicht bij de mensen en het wordt realistisch weergegeven. Als men nu praat over de Zwarte Ruiter, dan hoor je niet de bandiet, maar meer de goedheid. Hij is echt wel een crimineel geweest, maar de mensen zagen hem meer als een kwajongen. Die twee kanten laten we zien. We zijn naar de heemkunde geweest om research te doen en er is hier een lezing gegeven. Dit om de spelers achtergrondinformatie te geven zodat ze het stuk zo realistisch mogelijk konden benaderen." Schrijver en regisseur Mark van Amelsvoort heeft al die informatie in de voorstelling verwerkt.

De spelers die meedoen zijn in de leeftijd van 9 tot 81 jaar. ,,Dat kan ook omdat het toch een soort levensloop is van de Zwarte Ruiter. Wij doen nooit audities, iedereen die wil, krijgt een rol."

Normaal voert de toneelvereniging drie voorstellingen op, dit jaar vijf. ,,Omdat het zo'n spektakelstuk is. En als er dan ook nog een of twee voorstellingen verregenen... Dan is het balen, slikken en weer doorgaan. Vandaar is het mooi dat het drie weekenden is."

De Zwarte Ruiter, Brabants boefje

Openluchttheater Mariahout: 8, 15, 16, 21, 22 september. Kaarten (in voorverkoop tot 12 jr 5 euro, daarna 11)

: