Volledig scherm
Archieffoto © Ton van de Meulenhof

Buurt blijft bezorgd over Muizenhol in Bakel

GEMERT-BAKEL - Bewoners van het Mathijseind en omgeving blijven zich zorgen maken over de ontwikkelingen in de Bakelse buurt. Volgens de buurtbewoners is er in de omgeving van het Mathijseind en Muizenhol sprake van een 'stapeleffect dat de leefbaarheid dreigt aan te tasten'. 

De bewoners maken zich niet alleen zorgen over de meest recente plannen van de familie Knoops aan het Muizenhol, zo liet woordvoerster mevrouw De Visscher de Gemert-Bakelse politiek donderdagavond weten. Volgens haar zitten er in het gebied meerdere veehouderijen die in de toekomst volgens bestaande vergunningen nog mogen en willen uitbreiden. 

Daarnaast vreest de buurt de gevolgen van de nieuwe lange omleiding van de N279 die de provincie om Dierdonk heen wil leggen. ,,Een omleiding die de nodige uitstoot van fijnstof, stankoverlast, geluidsoverlast, aantasting van de natuur en verwoesting van landbouwgrond gaat betekenen", hield De Visscher de politieke partijen voor.

Kalveren

Geitenhouder Knoops had lange tijd plannen om aan het Muizenhol geiten te gaan houden, maar maakte onlangs bekend die plannen gewijzigd te hebben. Knoops heeft nu een aanvraag bij de gemeente ingediend om aan het Muizenhol 1.200 vleeskalveren te gaan houden, in een nieuw te bouwen stal. 

De gemeente heeft over die aanvraag nog geen besluit genomen, zo zei wethouder Anke van Extel (CDA, ruimte) donderdagavond. ,,We wachten nog op aanvullende stukken."  Ze benadrukte wel dat de gemeente de agrarische ontwikkelingen in het gebied in de gaten houdt. ,,We hebben ook in dit gebied te maken met stoppers, maar ook met agrariërs die door willen gaan." 

Uitstoot

Uitgangspunt is volgens Van Extel in elk geval dat de uitstoot in het gebied per saldo niet mag toenemen. ,,Daar wordt bij elke vergunningaanvraag aan getoetst: er mag niks bijkomen."

Volgens buurtbewoonster De Visscher is de buurt er niet op uit om het agrariërs in de buurt zo moeilijk mogelijk te maken.  De bewoners weten volgens haar dat wetten en regels voor intensieve veehouderij losstaan van provinciale besluiten over de aanleg van wegen.  De buurt wil wel dat de gemeente snel met een visie op het gebied komt. CDA-raadslid Huub van Hout noemde dat een goede suggestie. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement